ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a declarat vineri, la Izbiceni, că a trimis Corpul de control pentru verificări la Casa de Comerț pentru produse agroalimentare „Unirea”, după ce unele persoane din Consiliul de Administrație al magazinelor cu produse românești i-ar fi transmis că acolo ar exista „probleme cu iz penal”, informează Agerpres.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare cu magazinele „Unirea”, Oros a răspuns că nu știe exact, menționând că va lua o decizie abia după analiza raportului Corpului de control trimis să verifice situația. Cu o săptămână în urmă, noul ministru al Agriculturii declarase într-o conferință de presă că nu a fost de acord cu acest proiect, deoarece nu i se pare un lucru serios, care să poată rezolva o problemă reală și care să aibă un impact economic și social.

„Nu știu exact cum rămâne cu magazinele Unirea, pentru că în prima mea zi de mandat cei din Consiliul de Administrație au venit să-mi spună că acolo ar fi, și citez, 'probleme cu iz penal' iar 'magazinele sunt niște butaforii'. Drept pentru care am trimis Corpul de control, să vedem dacă într-adevăr așa este. Și, în urma anchetei, vom vedea ce s-a întâmplat acolo. Sper să nu fie ceea ce au spus dânșii și, de la o idee, sigur, inițial bună, aceea de a ajuta pe cei mici (producători- n.red.) să aibă unde să-și depoziteze și unde să-și valorifice, să se ajungă la cu totul altceva, la interese clientelare și cu iz penal, repet, citez ce au spus cei din Consiliul de Administrație. Mai multe am să vă spun când o să am și eu un raport a ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Oros la Izbiceni, unde a participat la o întâlnire cu câteva sute de legumicultori din județul Olt.

Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a deschis în toamna anului 2019 doar două magazine, din cele 60 de puncte de desfacere a produselor tradiționale românești care fuseseră planificate să funcționeze la nivel național în acest sistem. Singurele două magazine recent deschise (în prezent, închise pentru control -n.r.) sunt Brânzăria din Sibiu și Casa Unirea din București.
 
În condițiile în care la Sibiu fusese inaugurat în luna octombrie acest singur magazin de desfacere a produselor agroalimentare românești (în afara piețelor sau a târgurilor - n.r.), în prezent închis temporar după controalele de la Ministerul Agriculturii, în același oraș prosperă magazinele cu produse importate din Germania, existând 3 unități German Shop și 2 magazine Sparkauf, potrivit Ora de Sibiu. Iar acestea nu sunt singurele prăvălii cu specific german din oraș, considerate „afaceri de succes”.

Casa de Comerț UNIREA, inaugurată de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, ar fi urmat să pună la dispoziția micilor producători locali centre de colectare a produselor, inclusiv unele mobile, dar și o rețea de distribuție. Aceasta, în contextul în care producătorii români de lactate se plângeau recent că activitatea lor va dispărea de pe piață, din cauza impunerii prețurilor minime și a exigențelor maxime, fapt care le înăbușă orice șansă de profit.