ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preț din Uniunea Europeană la achiziționarea unui hectar de teren arabil, 63.000 euro, în timp ce România este țara cu cel mai ieftin teren arabil, în medie 1.958 euro, arată datele publicate de Eurostat.

Prețul terenului arabil în fiecare regiune din Olanda este mai ridicat decât nivelul mediu din toate celelalte state membre ale UE.

Însă, în rândul regiunilor UE pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia, în medie 108.000 euro, iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria, în medie 1.165 euro.

În perioada 2011 - 2016, cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria.

Îngrijorător este și faptul că România este țara din UE care a vândut și cel mai mult teren agricol străinilor. Fenomenul este văzut drept îngrijorător chiar de Comisia Europeană, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez.

Cele mai recente statistici arată că străinii dețin 40% din suprafața arabilă. Este vorba despre aproximativ 5,3 milioane de hectare. Cifra este verificată de cei din Ministerul Agriculturii.

Potrivit studiului comandat de Comisia Europeană, firmele care au suprafețe uriașe de teren reprezintă o amenințare pentru agricultură familială și pentru economia locală.