ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Horticultorii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au în ameliorare un soi de crizantemă comestibilă. Este galbenă, are floarea mai mică decât soiul pe care îl cunoaștem toți și poate fi plantată în țara noastră.  
 
”Avem în lucru o crizantemă specială pentru că este și o plantă alimentară, ca salata. Practic, toate părțile vegetative ale plantei, părțile aeriene, frunzele, lăstarii, florile, în afară de rădăcină, pot fi consumate.
 
Este o plantă care nu este foarte folosită la noi în alimentație, însă în afară, mai ales în Asia, China, Japonia, este folosită de foarte mult timp”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.
 
Crizantemele cultivate în serele stațiunii de cercetare din Buzău sunt extrem de generoase cu cei care vor alege să le aibă în grădini sau ghivece, potrivit adevarul.ro. Au rol ornamental, medicinal și alimentar.
 
”Este interesantă pentru că poate fi folosită ca plantă ornamentală, iar în același timp este o plantă alimentară, datorită proprietăților sale medicinale deosebite. Vorbim de cantități importante de substanțe nutritive și benefice sănătății. Pe lângă nutrienții de bază, conține foarte multe vitamine, săruri minerale, carotene”, spune Costel Vânătoru.
 
Partea verde a plantei este recomandată pentru consum mai ales celor care parcurg cure de detoxifiere. Sunt recomandate și pentru afecțiuni hepatice ori digestie.  
 
”Frunzele au un gust mai pregnant decât salata verde și au un ușor gust de morcov. Prin forma lor foarte frumoasă pot fi folosite la ornarea unor platouri. Sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat și contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curăță toxinele din organism.
 
Și florile crizantemelor, cu tot cu petale, stamine și pistil, sunt gustoase și benefice sănătății, chiar dacă unii ar zice că sunt prea frumoase ca să fie mâncate", adaugă specialistul în horticultură de la Stațiuniea de Cercetare Legumicolă Buzău.