ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorii români de lapte nu au unde să își vândă produsele pentru că piața de profit este blocată din pricina unei crize internaționale în domeniu, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, conform cotidianul.ro.

Oficialul Guvernului a spus însă că nici comercianții din țară nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile corespunzător cu reducerea acestora la producător.

"Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin și am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă prețul se reducea, ca și prețul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin și, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piața nu funcționează, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important. Din păcate, comerciantul nu a înțeles semnalul pieței. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea", a afirmat Irimescu, la o dezbatere despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

Irimescu a dat exemplul Germaniei, spunând că, într-un context similar, în această țară prețul la consumator s-a redus corespunzător cu cel de la producător.

"La noi nu se întâmplă lucrul acesta. (...) Suntem pe o piață unde nu e la îndemâna producătorului să regleze prețul și nici a statului. Piața nu se autoreglează dintr-un blocaj. De aceea e atât de necesară această lege și de aceea Guvernul a susținut-o. (...) Tare ne-am bucura dacă și în România s-ar întâmpla un fenomen similar în care dacă măcar suferă producătorul să se regăsească la consumator această diferență de preț. Sigur, e piață liberă, e greu să intervii, dar mi-am exprimat speranța ca și consumator din România în ceea ce privește aplicarea legii pe care Parlamentul a adoptat-o", a spus ministrul Irimescu a precizat că această criză a laptelui, alături de cea a cărnii de porc, este cauzată de embargoul Federației Ruse.

"Sigur, nu e piața rusă singura care absoarbe. Eu sunt convins și cred în agricultură. Agricultura e viitorul. E adevărat că e o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă, vă înțeleg perfect. E adevărat că s-a întârziat cu cel puțin două luni plata fondurilor europene pentru agricultură, plățile directe în principal, dar ar fi normal ca fermierul să fie cel care este performant, să nu aștepte subvenția. Eu m-aș bucura ca subvenția să vină ca un sprijin suplimentar pentru a vă permite să achiziționați tehnologie ultramodernă, să fiți ultra-competitivi. (...) Subvențiile europene sunt destinate tocmai pentru a compensa faptul că aplicați norme foarte înalte în agricultură", a mai  spus Irimescu.