Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj a demarat un curs de specializare în potcovărie, intenția proiectului fiind aceea de a crea în acest mod specialiști care să predea, ulterior, această meserie în România, informează Agerpres.

Inițiativa acestui curs a pornit în urma observației unui număr mare de cazuri de cai potcoviți deficitar, ceea ce poate induce o patologie severă și probleme grave animalelor. Pe de altă parte, s-a observat în România și o lipsă a potcovarilor specializați, precum și faptul că mulți deținători de cai apelează la experți din străinătate.

„Am putea compara potcovitul cailor cu încălțămintea noastră. O încălțăminte confortabilă ne face viața mai ușoară, o încălțăminte mai puțin confortabilă, sigur, ne face viața un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toți acești căluți sunt specializați pe agrement, sport, tracțiune.  (...) Sesizând faptul că am avut foarte multe cazuri cu potcovit defectuos, am constatat acest lucru chiar la cai cu pretenții și așa s-a născut ideea unei școli de potcovărie", a explicat, marți, presei, Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară și responsabilul Clinicii de Ecvine.

Un alt scop al proiectului este acela de a revigora o meserie care se pierde în România.

„Această meserie s-a pierdut destul de mult la noi și încercăm să o reînviem prin acest proiect. (...) Este un proiect care presupune formarea studenților noștri la un nivel superior în arta potcovăriei. Deci nu vorbim de acel fierar potcovar clasic pe care poate îl mai regăsim în satele noastre, oricum, într-o foarte mică măsură, ci vorbim de specialiști care colaborează cu medicii veterinari și care se ocupă de sănătatea piciorului calului, ceea ce înseamnă mult mai mult decât clasicul fierar-potcovar. De fapt, nici nu există această meserie, dacă ar fi să o căutăm în COR, nu există decât fierar-potcovar, ori noi ceea ce facem este la un nivel mult superior", a declarat managerul proiectului, Cristina Pocol, care este profesor în cadrul USAMV.

Charles Leguy Vandevelde are 26 de ani și a urmat acasă, în Franța, o școală de 3 ani pentru a se specializa în această meserie. El va fi cel care le va preda studenților de la Cluj tainele acestei meserii.

„Un potcovar câștigă între 1.500 și 2.500 de euro pe lună în Franța și este văzut ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului", a precizat Leguy, care a povestit că a ales această meserie pentru că a crescut cu cai și și-a dorit să câștige bani dintr-o activitate care să îi facă plăcere.

La finalul proiectului, cei mai buni dintre studenți vor pleca în Franța pentru a urma un stagiu de câteva luni, ei urmând să devină apoi viitorii specialiști care să predea această meserie în România fierarilor-potcovari.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Veterinară Ecvină din România, Association des Journées Equestres de Vichy Agglomération, Maison familiale Rurale de Saligny sur Roudon și L'Institut de la Maréchalerie, les Compagnons du Devoir, din Franța.

Prin acest proiect, care se va încheia în aprilie 2019, vor fi specializați 20 de studenți.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews