ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj a demarat un curs de specializare în potcovărie, intenția proiectului fiind aceea de a crea în acest mod specialiști care să predea, ulterior, această meserie în România, informează Agerpres.

Inițiativa acestui curs a pornit în urma observației unui număr mare de cazuri de cai potcoviți deficitar, ceea ce poate induce o patologie severă și probleme grave animalelor. Pe de altă parte, s-a observat în România și o lipsă a potcovarilor specializați, precum și faptul că mulți deținători de cai apelează la experți din străinătate.

„Am putea compara potcovitul cailor cu încălțămintea noastră. O încălțăminte confortabilă ne face viața mai ușoară, o încălțăminte mai puțin confortabilă, sigur, ne face viața un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toți acești căluți sunt specializați pe agrement, sport, tracțiune.  (...) Sesizând faptul că am avut foarte multe cazuri cu potcovit defectuos, am constatat acest lucru chiar la cai cu pretenții și așa s-a născut ideea unei școli de potcovărie", a explicat, marți, presei, Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară și responsabilul Clinicii de Ecvine.

Un alt scop al proiectului este acela de a revigora o meserie care se pierde în România.

„Această meserie s-a pierdut destul de mult la noi și încercăm să o reînviem prin acest proiect. (...) Este un proiect care presupune formarea studenților noștri la un nivel superior în arta potcovăriei. Deci nu vorbim de acel fierar potcovar clasic pe care poate îl mai regăsim în satele noastre, oricum, într-o foarte mică măsură, ci vorbim de specialiști care colaborează cu medicii veterinari și care se ocupă de sănătatea piciorului calului, ceea ce înseamnă mult mai mult decât clasicul fierar-potcovar. De fapt, nici nu există această meserie, dacă ar fi să o căutăm în COR, nu există decât fierar-potcovar, ori noi ceea ce facem este la un nivel mult superior", a declarat managerul proiectului, Cristina Pocol, care este profesor în cadrul USAMV.

Charles Leguy Vandevelde are 26 de ani și a urmat acasă, în Franța, o școală de 3 ani pentru a se specializa în această meserie. El va fi cel care le va preda studenților de la Cluj tainele acestei meserii.

„Un potcovar câștigă între 1.500 și 2.500 de euro pe lună în Franța și este văzut ca un colaborator al medicului veterinar, specializat în ortopedia calului", a precizat Leguy, care a povestit că a ales această meserie pentru că a crescut cu cai și și-a dorit să câștige bani dintr-o activitate care să îi facă plăcere.

La finalul proiectului, cei mai buni dintre studenți vor pleca în Franța pentru a urma un stagiu de câteva luni, ei urmând să devină apoi viitorii specialiști care să predea această meserie în România fierarilor-potcovari.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Veterinară Ecvină din România, Association des Journées Equestres de Vichy Agglomération, Maison familiale Rurale de Saligny sur Roudon și L'Institut de la Maréchalerie, les Compagnons du Devoir, din Franța.

Prin acest proiect, care se va încheia în aprilie 2019, vor fi specializați 20 de studenți.