ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țărani din 16 țări, împreună cu mai multe organizații, au organizat în data de 17 ianuarie 2018, în Bruxelles, un protest cu privire la posibila nereglementare de către Uniunea Europeană a noilor Organisme Modificate Genetic (OMG). Conform opiniei înaintate în 18 ianuarie 2018 de către Avocatul General al Curții de Justiție a UE, Michal Bobek, un număr mare de organisme obținute prin mutageneză ar fi, în principiu, exceptate de la obligațiile conținute de Directiva privind Organismele Modificate Genetic, considerând nenecesară actualizarea legislației, neopunând astfel plasarea acestor noi OMGuri pe piață ca produse „convenționale”. 

Opinia Avocatului General are loc în contextul în care, în 2016, Confédération paysanne, membru francez al Via Campesina Europa, a înaintat un demers la Consiliul Francez de Stat prin care contesta reglementările naționale ce transpun Directiva privind OMG-urile. Sindicatul țărănesc argumenta că tehnica mutagenezei a evoluat de-a lungul timpului, permițând obținerea de produse rezistente doar la anumite ierbicide și astfel riscuri semnificative asupra mediului și sănătății animalelor și a oamenilor. Astfel, Curtea Europeană de Justiție a fost invitată de către Consiliul Francez de Stat să clarifice exact scopul Directivei privind OMG-urile, mai specific limitele, raționamentul și efectele exceptării mutagenezei, precum și să evalueze validitatea sa.

„Transmitem tuturor instituțiilor UE implicate în acest proces, că noi, în calitate de fermieri europeni, ne-am săturat. Pământurile noastre nu sunt terenul de joacă al industriei de biotehnologie și semințele noastre nu trebuie să fie contaminate de noile OMGuri. În cazul în care Uniunea Europeană ar autoriza aceste noi OMGuri în viitor, va comite o gravă încălcare a angajamentelor internaționale”, a declarat Ramona Duminicioiu, reprezentantă a asociațiilor țărănești Eco Ruralis și Via Campesina Europa.

Demonstrația țărănească pan-europeană desfășurată în fața birourilor Uniunii Europene a solicitat Comisiei Europene să reglementeze toate Organismele Modificate Genetic, precum și brevetele nedrepte. În acest scop, delegații au încercat să înmâneze birourilor Comisiei o serie de documente referitoare la noile OMGuri și la drepturile țăranilor, însă au fost refuzați.

Acțiunea din 17 ianuarie este doar un element dintr-o luptă mai amplă pentru păstrarea comunităților europene și din lume, alături de practicile lor agroecologice și pentru a avansa către realizarea suveranității alimentare a oamenilor. În acest timp, industria de biotehnologie conduce campanii intense de lobby în Uniunea Europeană pentru a împinge pe piață noile lor OMGuri fără o evaluare prealabilă și etichetare.

Servind sectorul corporatist, Uniunea Europeană nu doar că nu va fi capabilă să răspundă provocărilor înfruntate de Europa și de către întreaga lume – de mediu, sociale și economice, dar va continua să submineze chiar proiectul unității europene.