ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Uniunii Europene a adoptat un document care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor.

Miercuri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor, parlamentari, reprezentanţi ai fermierilor şi ai unor companii precum Monsanto şi Pioneer s-au pronunţat în unanimitate pentru aprobarea OMG-urilor în România.

Deşi au recunoscut că nu există studii ştiinţifice care să demonstreze că OMG-urile nu au efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane, participanţii la dezbatere au acuzat ignoranţa societăţii, a presei şi a tuturor celor care se opun, informează The Epoch Times.

Unul din cei mai puternici susţinători ai OMG-urilor este preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu. Acesta le-a scris lui Iohannis şi Ponta, cerându-le "să lase producătorilor agricoli dreptul să aleagă ce sistem de producţie, dintre cele aprobate şi legitime (convenţional, biotehnologic sau organic) răspunde cel mai bine nevoilor lor”. Baciu a mai spus că pericolele cauzate de produsele modificate genetic sunt "doar legende".

La şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţii companiilor Monsanto şi Pioneer, care s-au plâns că deşi unele state vor adopta OMG-urile, acestea vor fi respinse la nivel european, pentru că "statele care au respins soia modificată genetic la ei vor accepta cultivarea ei în România”.

Deputatul PSD, Ion Bălan, a luat partea partizanilor cultivării OMG-urilor şi le-a explicat ce trebuie să facă pentru a reuşi:
"Trebuie aduse persoane din mediul academic, ştiinţific care să dovedească exact că OMG-urile nu sunt dăunătoare sănătăţii. Bătălia nu este deloc uşoară. Nimeni din Comisie nu poate să fie împotrivă. Fără ajutorul marilor firme, n-o să reuşiţi. Singuri, fermierii, nu aveţi şansa să staţi în faţa celor de la Greenpeace care sunt împotriva cultivării. Trebuie să-i aveţi alături pe proprietarii marilor firme de seminţe care să vă susţină”, a concluzionat deputatul PSD, Ion Bălan.