Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine dă vina pe marile lanțuri de magazine pentru creșterea prețurilor la carne. ACEBOP susține că prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, dar supermarketurile vând mai scump, ca să-și maximizeze profiturile. 

„Creșterea prețurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media cât și în rândul producătorilor români. Marile lanțuri de magazine, care fac parte din mari corporații internaționale, au de multe ori practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor”, a transmis asociația, într-un comunicat.

Asociația precizează că în ultimele două luni prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei, iar prețul cărnii de pasăre a scăzut cu aproximativ 20%. Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%. Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.

„Atragem atenția că aceste jocuri, pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor. Solicităm autorităților responsabile să intervină de urgență și să facă lumină în această situație, care pentru noi, fermierii, este de neînțeles. Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe, acestea ajung la consumator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție”, a declarat Mary-Eugenia Pană, președinte ACEBOP.

Ministerul Agriculturii a sesizat Consiliul Concurenței în ceea privește scumpirile apărute la alimente.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews