ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunțat la cota de lapte, iar în România s-a ajuns în nordul țării la situația în care laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri, deși în comerț continuă să fie între 4 și 4,5 lei, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, prezent la Bruxelles la reuniunea Consiliului miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană.

"Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi un pachet pentru sectoarele în criză. Este vorba în primul rând de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul și către alte sectoare. Sigur, foarte important este că suma respectivă de 500 de milioane de euro a fost împărțită în două: 350 de milioane pentru a rezolva problemele în sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producția de lapte. Credem că este o măsură foarte bună pentru că știm cu toții că sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunțat la cota de lapte. În România, s-a ajuns în nordul țării, în zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele să coste 40 de bani pe litru, deși în comerț continuă să fie 4 lei — 4,5 lei", a spus Irimescu, conform Agerpres.

Acesta a afirmat că sunt probleme importante pe lanțul alimentar și a cerut soluții pentru echilibrarea riscului între actorii de pe lanțul alimentar, întrucât fermierii sunt cei care deocamdată suportă riscul.