ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a studiat în străinătate și a predat limba engleză la Consiliul Britanic, un tânăr s-a făcut fermier. S-a stabilit în satul bunicilor săi, din Bihor, și cultivă cartofi violet, originari din Peru. Leguma bogată în antioxidanți și considerată anti-cancerigenă este de 10 ori mai scumpă decât cartoful obișnuit.

Orădean de origine, Tudor a trăit mulți ani în Capitală, unde a absolvit o facultate în domeniul științelor economice. A urmat apoi, un masterat în Afaceri Internaționale, în Olanda, iar când s-a întors acasă a predat un an limba engleză la Consiliul Britanic din Capitală.

 „Eram foarte activ, înconjurat de prieteni, mă implicam în diferite proiecte, dar fără o direcție clară, experimentam mai multe lucruri și așa am ajuns să predau engleză și la Consiliul Britanic.", a declarat Tudor Șandor pentru Digi 24.

În urmă cu doi ani, tânărul de 25 de ani a renunțat jobul său și s-a întors în Bihor, să facă agricultură în satul bunicilor de care îl leagă multe amintiri.

„Avea trei ani când mergeam cu el la moară unde duceam grâul la panificație și se bucura enorm de mult.", spune și bunica acestuia.

Anul trecut, pe mai bine de un hectar a cultivat 300 de kilograme de cartofi mov din soiul Purple Majesty. I-a cumpărat cu 2.000 de euro de la o persoană care a aclimatizat leguma din Peru la noi în țară.

„Cartoful mov are o cerință mult mai ridicată de apă față de cartoful normal, trebuie irigat cel puțin o dată la două zile. A fost un an foarte greu acesta, dar eu sunt foarte mulțumit de rezultate.", a mai precizat Tudor Șandor.

În afacere a intrat și vărul lui Tudor.

„Nu știam ce ne așteaptă, probabil dacă știam, ne gândeam de două ori dacă ne băgăm sau nu, dar se merită.", a spus Andrei Cotrau.

Cei doi tineri vor să vândă cartofii violet din recolta proprie în restaurante, târguri de profil sau magazine destinate produselor bio. Un kilogram costă între 15 și 20 de lei, dar prețul este justificat, spune Tudor.

„Are un conținut foarte ridicat de nutrienți, conține foarte mulți antioxidanți și substanța anticianina care se regăsește în coacaze negre și afine, având proprietați anticancerigene.”, a mai spus Tudor Șandor.

Pe viitor, cei doi vor să-și certifice biocultura și să extindă suprafața cultivată. În plus, vor să pună la punct un sistem de irigații, care sa funcționeze cu ajutorul unor panouri solare.