ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cidrul, o bautură la modă în întreaga Europă, este importat în țara noastră în timp ce producătorii români sunt împiedicați să îl fabrice, se arată într-un comunicat al Vinrom, Organizaţa Patronală a Producătorilor de Băuturi Alcoolice.

"Cidrul 'Strongbow' este obținut de Heineken în Bulgaria din 25% suc de mere fermentat și glucoză, apa, sirop de glucoză-fructoză, colorant, acidifiant, dioxid de carbon, antioxidant, aromă naturală și se vinde cu succes în România, în timp ce producătorii români nu îl pot obține din cauza unor dispoziții cuprinse în Ordinul ministrului agriculturii nr.474/2014 care fac imposibilă producerea acestuia", se arată în comunicat.

Vinrom mai arată că reglementările restrictive au determinat firma Angelli să închidă recent unitatea de producție din România, iar șampania de copii produsă de Zarea nu mai poate fi obținută în țara noastră și este importată din Polonia.

"Efectele ordinului 474/2014 sunt eliminarea producției autohtone de cidru în favoarea importurilor, cidru care nu poate fi produs în țara noastră în condițiile în care merele pentru industrializare costă 15-20 de bani (!) la fermieri, ne întrebăm ce interese urmărește Ministerul Agriculturii și dacă nu cumva chiar există un plan de eliminare din piață a producătorilor români", se arată în încheierea comunicatuluii