ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniel Gheorghe, deputat PNL, anunță că a început procedura de modificare a legii vânzarii terenurilor către străini: "Parlamentul va trebui să îi protejeze pe fermierii români sau să răspundă în fața lor".
 
Modificările la Legea actuală - una "anti-românească, nici măcar europeană", ce permite oricărui "escroc să poată cumpăra terenuri agricole, doar pentru beneficii și fără răspundere" -  au fost depuse de deputatul PNL la Senat.
 
Iată care sunt criteriile minimale care ar trebui să fie îndeplinite de orice persoană fizică sau juridică interesată să achiziționeze terenuri agricole în România, în viziunea deputatului Daniel Gheorghe:

"Pentru orice liberal, dreptul la proprietate e un principiu sfânt, în jurul căruia gândim strategii economice, iar pentru un național-liberal, proprietatea privată românească e esența independenței noastre financiare. Acesta e motivul pentru care, observând efectele legii care permite străinilor să achiziționeze terenuri agricole în România, am înțeles că actul normativ în vigoare este unul anti-românesc și trebuie modificat de urgență.

În forma actuală, legea privind vânzarea terenurilor către străini nu e nici măcar una europeană, așa cum ni s-a spus de către fostul Guvern. Germania, spre exemplu, are o lege care reglementează aceeași chestiune, dar care impune nenumărate restricții cetățenilor străini care doresc să cumpere terenuri agricole, protejându-și fermierii autohtoni.

România, pe de altă parte, a ignorat toate organizațiile reprezentative ale fermierilor în procesul elaborării și adoptării acestei legi și a produs un act normativ care permite oricărui samsar de terenuri agricole să devină proprietar în România, fără să respecte nici un criteriu. România, prin ministrul Agriculturii de la momentul adoptării legii – îl numesc pe Daniel Constantin –, și-a sabotat unul dintre domeniile în care – cu investiții și oameni profesioniști – am fi putut performa la nivel european: agricultura.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și Confederația Asociațiilor Țărănești din România s-au opus vehement legii elaborate de Ministerul Agriculturii. Nu e o lege europeană, au spus agricultorii, e o lege anti-românească. Iar eu le dau dreptate.

Acestea sunt motivele pentru care am inițiat o propunere legistivă de modificare a Legii nr. 17 din 7 martie 2014, prin care se introduc o serie de criterii pe care cetățenii străini trebuie să le respecte pentru a putea deveni proprietari de terenuri agricole în România: acceptă principiul nemodificării destinației terenului; prezintă dovada faptului că nu au datorii la fisc în nici o țară (inclusiv România); se asociază în participațiune cu societăți private cu capital autohton românesc, ponderea capitalului românesc în această asociere fiind de minimum 30%; angajează în proporție de minim 60% la nivel de conducere și de 90% la nivel de forță de munca cetățeni români cu domiciliul pe raza județului unde se derulează investiția agricolă; s.a.

Din punctul meu de vedere, aceste criterii minimale trebuie îndeplinite de orice persoană fizică sau juridică – de buna credință! – interesată să achiziționeze terenuri agricole în România. Iar noi nu avem nevoie decât de investitori de bună credință.

Legea pe care o propun se află pe masa Senatului, ca primă cameră sesizată. Am convingerea că distinșii mei colegi din Camera superioară a Parlamentului vor înțelege că responsabilitatea pe care o au față de români îi obligă să introducă aceste criterii în lege. Și sunt convins că, dincolo de apartenența politică, nici un coleg parlamentar care înțelege de ce a fost ales nu va lăsa România singura țară în care orice escroc poate cumpăra terenuri agricole, doar pentru beneficii și fără răspundere. Așa cum se întâmplă acum."