ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România ar putea urma modelul unor state din Europa, care au decis ca, în zilele de duminică și la sărbătorile legale, hipermarket-urile să fie închise. O inițiativă în acest sens a fost lansată de doi parlamentari liberali, care consideră că, dacă hypermarket-urile vot fi închise duminica, vor fi încurajați producătorii agricoli locali din piețe precum și micile magazine. În plus, astfel vor apărea noi locuri de muncă, sunt de părere autorii proiectului legislativ.
Liberalii Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe consideră că legislația trebuie modificată astfel încât producătorul român să fie ajutat pentru a realiza produse autohtone de calitate, care să poată concura cu produsele din import aflate în hipermagazine.

Cei doi au iniţiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermagazinele cu suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi, utilizată pentru comerţul specializat şi/sau nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare şi/sau nealimentare) vor fi închise duminica şi în zilele de sărbători legale.
Demersul lor se bazează pe faptul că pe plan european, s-a semnalat, în ultima vreme, o evoluţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte abuzurile exercitate de marile supermarketuri.  De aceea, amintesc cei doi liberali în expunerea de motive, anumite ţări din Uniunea Europeană au fost nevoite să propună măsuri adecvate, inclusiv acte normative în privinţa programului de funcţionare a hipermagazinelor.

În opinia celor doi deputați liberali, „limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sămbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură".

Liberalii mai consideră că propunerea legislativă va avea efect pozitiv pe termen lung asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor. În același timp, producătorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursă, pe când în hipermagazine, datorită faptului că acestea se aprovizionează cu cantităţi foarte mari de produse, nu pot oferi aceeaşi calitate.