ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Altă boală contagioasă afectează, de această dată,  ovinele. După cunoscuta molimă a pestei porcine cu care s-a confruntat România toamna trecută, a venit rândul ovinelor să se îmbolnăvească de scrapie.

În comuna Valea Danului din județul Argeș a fost depistat un focar de scrapie la ferma unui crescător de ovine, conform directorului Daniel Lupu de la D.S.V.S.A. Argeș, citat de Universul Argeșean. Cele aproape 230 de oi suspectate de îmbolnăvire vor fi sacrificate abia peste 3 luni, deoarece în prezent sunt gestante. Boala neurodegenerativă, cu evoluție lentă, transmisibilă ovinelor și caprinelor ajunse la maturitate, nu afectează însă și mieii. După sacrificarea oilor afectate, proprietarul acestora va fi despăgubit la prețul pieții, conform constatărilor unei comisii de evaluare.

Deși oamenii comentează asupra perioadei nefaste dinaintea sărbătorilor ce implică un consum de carne de acest fel și a similitudinii cu sacrificarea porcilor crescuți pentru Crăciunul trecut, autoritățile spun că boala oilor nu a apărut în această primăvară, încă de anul trecut fiind lichidat un focar de scrapie în comuna argeșeană Miorele.

Numită și „boala tremurătoare a oilor”, scrapia afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni și se manifestă prin necoordonare în mers și prurit intens. Materialul de risc la caprine și ovine adulte este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală. Printre simptomele bolii se numără scrâșnitul din dinți, lipsa poftei de mâncare și implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

D.S.V.S.A. Argeș informează cetățenii să nu mai cumpere animale necrotaliate, din surse neautorizate. În cazul suspiciunii de scrapie, deținătorii de ovine și caprine au obligația să anunțe medicul veterinar.