Altă boală contagioasă afectează, de această dată,  ovinele. După cunoscuta molimă a pestei porcine cu care s-a confruntat România toamna trecută, a venit rândul ovinelor să se îmbolnăvească de scrapie.

În comuna Valea Danului din județul Argeș a fost depistat un focar de scrapie la ferma unui crescător de ovine, conform directorului Daniel Lupu de la D.S.V.S.A. Argeș, citat de Universul Argeșean. Cele aproape 230 de oi suspectate de îmbolnăvire vor fi sacrificate abia peste 3 luni, deoarece în prezent sunt gestante. Boala neurodegenerativă, cu evoluție lentă, transmisibilă ovinelor și caprinelor ajunse la maturitate, nu afectează însă și mieii. După sacrificarea oilor afectate, proprietarul acestora va fi despăgubit la prețul pieții, conform constatărilor unei comisii de evaluare.

Deși oamenii comentează asupra perioadei nefaste dinaintea sărbătorilor ce implică un consum de carne de acest fel și a similitudinii cu sacrificarea porcilor crescuți pentru Crăciunul trecut, autoritățile spun că boala oilor nu a apărut în această primăvară, încă de anul trecut fiind lichidat un focar de scrapie în comuna argeșeană Miorele.

Numită și „boala tremurătoare a oilor”, scrapia afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni și se manifestă prin necoordonare în mers și prurit intens. Materialul de risc la caprine și ovine adulte este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală. Printre simptomele bolii se numără scrâșnitul din dinți, lipsa poftei de mâncare și implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

D.S.V.S.A. Argeș informează cetățenii să nu mai cumpere animale necrotaliate, din surse neautorizate. În cazul suspiciunii de scrapie, deținătorii de ovine și caprine au obligația să anunțe medicul veterinar.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews