ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două noi proiecte de lege ar putea schimba etichetele laptelui proaspăt. "Produs în România" ar urma să scrie doar pe ambalajele laptelui muls de la vaci din fermele din țara noastră.

Mai mult, legea ar putea impune și anumite restricții în ceea ce privește cantitatea de lapte praf folosită pentru producerea laptelui proaspăt. Noile proiecte de lege urmează să fie discutate luni, în Comisia de Agricultură, de către fermieri, procesatori, retaileri, dar și parlamentari. Reprezențanții ANSVA și ANAF sunt invitați și ei la discuții.

Dacă proiectele de lege vor trece, cumpărătorii români vor afla de pe eticheta produsului dacă laptele pe care îl cumpără provine de la ferme din România sau dacă a fost adus din import și a fost doar prelucrat în țara noastră, potrivit b1.ro

Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură spune că a invitat toate părțile interesate la întâlnirea de luni. Săpunaru e de părere că fermierii, procesatorii și retailerii trebuie să se pună de acord întrei ei pentru ca parlamentarii să poată scrie proiectul de lege.

Tot luni, Comisia pentru Agricultură va discuta și proiectele de modificare a legii ce reglementează comerțul produselor alimentare. Ar urma ca cel puțin 51% din carnea, legumele și fructele de pe rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor să fie românești.

"Este vorba despre aprovizionarea pe lanțul scurt, pentru că nu poți obliga hipermarketurile să cumpere de la intern. Ar fi anticoncurențial. UE acceptă însă varianta lanțului scurt, adică îi încurajăm pe producătorii din zonă (n.r. în proximitatea retailerului ), care nu vin de la sute de kilometri depărtare”, a declarat Nini Săpunaru, potrivit economica.net.