ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul pandemiei de coronavirus, țări europene precum Germania, Italia sau Franța s-au trezit cu deficit de forță de muncă- mai ales în agricultură, unde majoritatea sezonierilor sunt străini care au plecat acasă- și fac acum un apel disperat, căutând acorduri cu țări precum România sau Polonia pentru întoarcerea muncitorilor.

După ce Germania a constat că se confruntă cu un deficit de forță de muncă de mii de muncitori și a anunțat săptămâna trecută că deschide granițele pentru sezonierii români și polonezi, Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii să revină la muncă.

Ținând cont că un sfert din sezonierii din Italia sunt români, ministrul italian Teresa Bellanova se va întâlni, luni ,cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, anunță  Il Sole24ore, citat de Digi24.

Solicitarea ministrului italian vine pe fondul apelului Comisiei Europene adresat statelor membre UE de a facilita, dincolo de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus,  deplasarea muncitorilor sezonieri.

„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front", a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

Și ministrul de Interne, Mercel Vela, a anunțat, sâmbătă, noi măsuri în sprijinul românilor care doresc să plece, în această perioadă, la muncă în străinătate.

„Avem și o veste bună: am primit o solicitare pentru un transport și am introdus în ordonanță o măsură privind zborurile efectuate de operatori pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România spre alte state. Cu avizul autorităților competente”, a spus, sâmbătă, ministrul Vela.

În schimb, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, consideră că nu este o idee bună ca muncitorii români să fie supuși anumitor riscuri prin plecarea la muncă în străinătate în această perioadă.

„Am aflat cu toții că Germania a deschis granițele pentru agricultorii români ca forță de muncă. Poate ar fi bine să nu îi mai punem pe drumuri, supunându-i anumitor riscuri și să îi păstrăm în țară, să producem hrană în România pentru noi și pentru alții, pentru ca avem unde si cu ce si să exportăm hrana, poate, în schimbul unor ventilatoare atât de necesare astăzi și nu numai. Iată o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm!”, a scris, sâmbătă, pe Facebook,  fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.