ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai mare fabrică de lactate din Covasna a decis să nu mai colaboreze cu fermierii locali și a început să importe lapte din Ungaria.

Cei aproximativ 200 de fermieri din județ nu s-au lăsat bătuți și au hotărât să se alieze. Cu o finanțare de 120.000 de lei de la Consiliul Județean au înființat o cooperativă agricolă.

Apoi au reușit să găsească și o mică fabrică, în județul vecin Harghita, care e construită tot printr-o alianță a altor fermieri.

"Zilnic colectăm 6.000 de litri, potențial este de două sau chiar trei ori. Fermierii o să primească și bani gheață și primesc și produse lactate”, a declarat directorul executiv al cooperativei Kezdy, Tanko Laszlo, pentru Digi24.

Produsele lactate de la fabrica Harghita sunt vândute sub eticheta mărcii proprii a cooperativei crescătorilor de animale din Covasna. Iar prețul este mai mic față de cel al brandurilor renumite.

Dacă un litru de lapte îmbuteliat de cei 200 de fermieri costă 2,5 lei, la mărcile consacrate costă și 4 lei. Fermierii spun că, deși adaosul pe care îl aplică este mic, câștigă oricum mai mulți bani decât cei câțiva zeci de bani pe litru pe care îi primeau de la procesatorii mari.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, importurile de lapte din România au crescut cu 54% în primul trimestru al acestui an. România a ajuns să importe lapte din Germania, Austria sau Polonia, după ce cotele de producție impuse de Uniunea Europeană au fost eliminate.

Marii procesatori spun că prețurile de la fermele din străinătate sunt mult mai mici decât cele cerute de fermierii români. "45 de bani litru, asta e o bătaie de joc, din banii ăștia nu putem să continuăm agricultura”, a declarat fermierul Gajdo Adorjan, unul dintre membrii cooperativei din Harghita.