ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principalele cooperative din Satu Mare, fermieri din Cluj și Maramureș au protestat în fața instituțiilor statului pentru neacordarea la timp a subvențiilor din agricultură.
 
Nervoși că sunt puși să cerșească banii care li se cuvin, crescătorii se plângă că vor ajunge la sapă de lemn, iar mulți spun că sunt deja în pragul falimentului. 

Mitingul de protest al fermierilor a început în fața sediului APIA din Satu Mare. Câțiva reprezentanți ai crescătorilor de animale s-au adunat în fața instituției pentru a solicita plata la timp a subvențiilor. Întârzierile de plată îi pun pe crescători în situații dificile, iar unii se gândesc, după zeci de ani de muncă în zootehnie, să renunțe de tot la animale.

„Solicitarea noastră principală este să ni se acorde la timp subvențiile. Au existat întârzieri și în anii precedenți, dar niciodată așa de mult. În ritmul ăsta vom ajunge la faliment. Am venit să îi susținem și pe fermierii mai mici, care se descurcă și mai greu,” a declarat Daniel Frei de la Cooperativa SamusLact, cea care și-a asumat organizarea protestului.

„De douăzeci de ani cresc vaci. Am doar câteva, acuma mă gândesc să le vând pe toate cui o să pot. Nu am ce să mai fac, că altfel ajung la sapă de lemn,” a declarat unul dintre protestatari.

Nu doar subvențiile sunt o problemă pentru fermieri și pentru crescătorii de animale în general. Nemulțumirea mare este și față de prețurile practicate de procesatori. Un litru de lapte se vinde la puțin peste 90 de bani, iar în comerț ajunge la peste patru lei. Iar rafturile sunt pline și cu produse lactate ce nu conțin deloc lapte. Între subvenții neplătite la timp, importurile din occident și politicile practicate de procesatori, fermierii se simt efectiv strangulați.

Fermierii sunt de părere, potrivit voceatransilvaniei.ro, că statul este cel care le pune bețe în roate și că din cauza legislației, dar și a numirilor politice, sectorul agricol nu se poate dezvolta așa cum ar trebui. Primele scandări ale fermierilor au mers către reprezentanții APIA, pe care îi consideră principalii responsabili de situația creată. Unii dintre fermieri au fost și la protestul de la București. 

„Am fost și la București și nimic. Au vorbit la microfon, că ne vor da banii, că se rezolvă și tot nimic. L-am văzut pe ministru, ne-a spus că sunt pregătite fondurile și tot nimic. Să ne dea banii. Noi nu stăm să cerșim la stat, ci muncim,” a spus unul dintre fermierii care a participat la protest la Satu Mare.

Protestatarii s-au încolonat în spatele utilajelor agricole și au pornit, de la sediul APIA către sediul Prefecturii Satu Mare pentru a-și face cunoscute nemulțumirile și cetățenilor din oraș.

„Nu faceți nimic pentru talpa țării. Să vă fie rușine. Noi vă dăm vouă de mâncare. Și de cuvântul țăran v-ați bătut joc. Nouă nu ne este rușine să vă spunem că suntem țărani,” s-a strigat la megafon de către reprezentantul unei cooperative de la Cluj.

După minute bune de scandări, șeful cancelariei Prefectului a coborât la fermieri și a solicitat prezența reprezentanților la discuții cu directorii instituțiilor de profil.
 
Protestul de la Satu Mare a avut și o latură inedită. Producătorii au dorit să îi convingă și pe sătmăreni că laptele produs local este mult mai bun, ca gust dar și ca valoare nutrițională, față de cel din magazine. Cei care au fost în zona centrală a orașului au primit gratis flacoane cu lapte, iar oamenii s-au aliniat repede la rând. Cu una sau chiar două flacoane, au așteptat la coadă pentru a duce acasă lapte produs în Satu Mare.