ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solicitare fără precedent din partea fermierilor români către premierul Dacian Cioloș și Ministerul Finanțelor, reprezentat de ministrul Anca Paliu Dragu. Producătorii români au ajuns la limita răbdării în relația cu supermarketurile. O parte din marile rețele comerciale pur și simplu refuză să aplice prevederile ”Legii supermarketurilor”.

În urma deschiderii Liniei Verzi, prin care furnizorii pot sesiza conducerii Federației Naționale Pro Agro toate abuzurile supermarketurilor, două sunt principalele plângeri: neaplicarea facturării la șapte zile și menținerea în relațiile producător-retailer a unor taxe și comisioane ascunse. Ambele încalcă flagrant Legea 150/2016 care modifică celebra Lege 321/2009.

Conducerea Federației Naționale Pro Agro a decis, potrivit agrointel.ro, să îi sesizeze pe premierul Dacian Cioloș și pe ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu, pentru a lua măsuri și a pune în aplicare o lege votată de Parlament și promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis.

 Agrointeligența a obținut în exclusivitate de la un furnizor de produse alimentare în supermarketuri o propunere de contract pe care retailerul îl forțează să o semneze și care este pur și simplu scandaloasă. Risturna lunară, adică banii pe care furnizorul trebuie să îi dea înapoi supermarketului, se ridică la 59,25%. Adică din 100 de lei pe care producătorul îi primește de la comerciant, 59,25 lei trebuie returnați retailerului.

”Situația în fapt la nivelul relației dintre producători și marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount, etc, însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe și servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% – 60% din prețul produselor. Suplimentar, se solicită un procent (aproximativ 1%) care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată care nu se respectă.

De asemenea, marile magazine nu respectă nici una dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligația de a efectua recepția produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităților al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întarzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată.

În aceste condiții este necesar să dispuneți începerea controalelor și sancționarea celor care nu respectă condițiile legii. Considerăm că unica soluție este anularea tuturor înțelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative. Prin acest sistem de reduceri impuse în mod unilateral se ajunge la situația în care multe categorii de produs se vând sub costul de producție.(...)

Vă solicităm să acționați în consecință și în spiritul legii, deoarece situația de față conduce invariabil la falimentul multor producători români”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Pro Agro, Emil Dumitru, către Dacian Cioloș și Anca Paliu Dragu.