ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lupta fermierilor cu Guvernul român înțepenit de neputință este una pe viață și pe moarte. Dacă nu se interzic tranzitul și importul de cereale din Ucraina, fermierii români vor dispărea, efectiv. Președintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Florin Bercu, îl îndeamnă pe Zelenski să pună mai puține bombe pe mare și să-și transporte produsele pe acolo.

Într-o țară amorțită și fără niciun fel de reacție la toate nenorocirile care s-au abătut asupra populației, protestul masiv al fermierilor spune ceva. Dacă nu se interzice importul din Ucraina, agricultura românească dispare. Președintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florin Bercu, ne spune că, dacă Guvernul nu va lua nicio măsură, exportul de cereale ucrainene prin România va crește de la 60% la 80%, dat fiind că Polonia a bătut palma cu Zelenski și s-a interzis exportul către această țară, iar Ungaria a luat măsuri dure împotriva produselor ucrainene.

”Pericolul cel mai mare va fi anul acesta. Costurile de producție sunt enorme, pentru că fermierii și-au cumpărat inputuri la prețuri foarte mari. La prețul pe care îl au acum la vânzare, majoritatea fermierilor din România vor da faliment. Camioane nu vor fi disponibile la recoltat, iar porturile vor fi blocate de marfa din Ucraina, care oricum are prioritate. Pe ai noștri îi opresc ca să treacă transporturile ucrainene”, ne-a declarat președintele UNCSV, Florin Bercu. Acesta susține că mai mult de 20 de milioane de euro nu se vor da compensări și că, la următorul Consiliu de miniștri, va mai fi o alocare de 75 milioane de euro, din care României îi va reveni cam 20 milioane de euro, adică 3% din prejudiciul creat fermierilor români. ”Singura soluție este interzicerea tranzitului și exportului produselor ucrainene pe perioada 15 iunie 2023-15 martie 2024, când se termină de recoltat și de transportat majoritatea cerealelor din România. E problema ucrainenilor cum își vor vinde produsele. Iar Zelenski să o lase mai ușor cu bombele pe mare și să le ducă pe acolo. Ce vor? Să dispară fermierii români? Să ne mutăm în Ucraina? Trebuie găsită o soluție, pentru că Ucraina este o țară în curs de aderare la UE și asta va deveni o situație permanentă”, ne-a mai precizat Florin Bercu, președintele UNCSV.

Infrastructura rutieră, distrusă de ucraineni

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a anunțat că la protestul din 7 aprilie au participat peste 10.000 de fermieri și peste 3.500 de utilaje agricole. Mesajul transmis către autoritățile europene și cele naționale a fost foarte clar: fermierii români sunt aici, au probleme reale și au nevoie să fie ajutați și sprijiniți. ”Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru atenuarea pierderilor este insignifiantă, lucru recunoscut public de însăși președinta Comisiei Europene. Aceste fonduri pot, cel mult, a fi redirecționate pentru refacerea, măcar parțială, a infrastructurii rutiere avariate în urma tranzitului intensiv al mărfurilor ucrainiene. Impactul resimțit de fermierii din România este de greu de estimat astăzi, pentru ca întreaga economie a produselor agricole si agroalimentare a fost direct și grav afectată. În anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puși în situația de a-și închide fermele din cauza costurilor mari de înființare a culturilor agricole, iar perspectiva unor prețuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condițiile unor producții bune, nu vor aduce salvarea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Presiuni la Comisia Europeană

Reprezentanții fermierilor au precizat că vor continua să să comunice intens cu autoritățile europene, atât prin intermediul Copa-Cogeca, dar și prin mesaje către eurodeputații români. ”Vom transmite notificări către presa europeană și vom exercita presiuni constante pentru ca situația fermierilor din România să fie remediată în regim de urgență. Pe plan național, în perioada următoare membrii noștri vor adopta o poziție de expectativă, cu niciun fel de îngăduință față de vreo viitoare lipsă de reacție a autorităților, iar  în cazul în care nu se materializează interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024, pe 7 iunie 2023 va începe un protest național mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior. Mesajul fermierilor români este unul clar: Nu ne vom opri!”, se mai precizează în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Parteneriat NAȚIONAL