ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doar 22% din laptele produs în România ajunge să fie procesat în fabricile locale, arată un studiu realizat de Eurostat.

Astfel, România înregistrează cea mai mare ruptură între fermă și fabrică la nivelul Uniunii Europene. În 2013, media la nivelul blocului comunitar era de 92%, informează Ziarul Financiar. 

Din cele circa 1 milion de bovine din România, majoritatea se regăsesc în gospodăriile populației. Acestea sunt axate, mai mult, pe producția pentru propriul consum și nu vând către marii procesatori. 

„Nu am încercat să vând fabricilor pentru că nu am o cantitate foarte mare. Vând doar prin sat și am pus anunțuri pe OLX.  Este o diferență foarte mare între prețul pe care-l oferă fabricile și cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea așa”, afirmă Marius Constantin din Vidra, județul Ilfov. Marius are 12 vaci de lapte. 

Astfel, micii fermieri sunt nevoiți să pună anunțuri pe site-uri precum OLX,unde un litru de lapte se vinde cu 3 lei, față de 1 leu cât spun ei că oferă fabricile mari din România.

Prin comparație, un litru de lapte Napolact cu 3.5% grăsime costă aproximativ 4.5 lei pe site-ul carrefour-online.

O altă problemă pentru micii fermieri, pe lângă prețul foarte mic primit pentru un litru de lapte, este reprezentată de faptul că fabricile nu cumpără materia primă care nu respectă normele europene. Ori, pentru un agricultor care are mai puțin de zece vaci, standardele impuse de UE sunt o povară grea și costisitoare.