ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deşi fermierii primesc preţuri tot mai mici pe laptele pe care îl vând fabricilor, la raft litrul se scumpeşte încet, dar constant.

1 iunie, prima zi cu TVA redusă la alimente punea pe masa românilor un litru de lapte cu până la 20% mai ieftin decât în ziua precedentă, când TVA era de 24%. Între timp, preţurile au crescut aproape imperceptibil cu câte 10-50 de bani şi tind să ajungă la nivelul mai 2015

„Litrul de lapte pleacă de la poarta fermei cu 1 leu. Fabricile de lapte facturează către hipermarketuri cu 4 lei, dar la final de lună marile lanţuri de magazine impun procesatorilor discounturi de până la 30% sub diverse pretexte precum taxe de raft, de promovare etc. Aşadar, fabrica vinde, de fapt, litrul de lapte cu 1,2-1,5 lei. Până la 4,5 lei (cât este preţul de raft n.red) sunt banii hipermarketurilor. Sunt bani nefiscalizaţi care ajung în companiile mamă, pentru că dacă te uiţi în raportările lor, marja lor de profit este de 1-3%”, explică Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Mai multe detalii, citiţi pe Economica.net