ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 5.000 de fermieri din județele Mureș, Harghita și Covasna au primit finanțare europeană, prin intermediul Guvernului Ungariei, pentru investiții în agricultură, anunță Radio România Actualități.

Potrivit sursei citate, finanțarea este derulată de Fundația Pro Economica din Târgu Mureș. Inițial, programul a fost conceput pentru ca maghiarii din Mureș, Harghita și Covasna să rămână în România, dar, ulterior, a fost extins și pentru alte județe din Transilvania.

Din finanțarea totală de 61 de milioane de euro, 8 milioane de euro reprezintă TVA-ul pe care îl va încasa statul român.

Totuși, precizează Radio România Actualități, Ministerul de Externe de la București a atras atenția, cu câteva luni în urmă, că nu există niciun acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.

Potrivit site-ului oficial, fundația Pro Economica are ca scop principal "îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condițiilor de viață economică, socială, culturală și religioasă, bazată pe cercetări științifice și tehnice”. Totodată, în descrierea fundației se amintește de existența unui plan, KÓS KÁROLY, care stabilește prioritățile de dezvoltare ale diferitelor regiuni din România.