ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ANAF a descoperit o nouă categorie de evazioniști. Având mare nevoie de bani, Fiscul s-a îndreptat către ciobani, pe care îi obligă să plătească TVA din urmă cu 5 ani.

Mai mulți ciobani din județul Arad s-au dus la Ministerul Agriculturii și s-au plâns că sunt hăituiți de ANAF.

„Suntem luați de ANAF din urmă cu cinci ani pentru că am depășit cifra de afaceri. În fapt nu am depășit această sumă. Ei iau baza de la Direcția Sanitar-Veterinară și văd că am vândut atâtea oi. În fapt, noi nu le-am vândut. Au fost și oi moarte, am și sacrificat. Doctorul și medicii veterinari le-au scos ca și cum le-am fi vândut pentru că era mai simplu. ANAF-ul cere niște sume exagerate. Le-am zis să verifice conturile pe care le avem să vadă câți bani am încasat. Nici nu vor să discute și să colaboreze cu noi. Sunt foarte abuzivi. La mine reiese că în 2012 am realizat venituri de 250.000 de lei din vânzarea mieilor. Banii ăștia nu i-am realizat în trei ani de zile”, i-a explicat Gheorghe Vonica ministrului Petre Daea.

Un alt cioban controlat de ANAF a declarat că „au venit surprinzător peste noi și ne-au cerut să ne dăm situația pe ultimii cinci ani, cui am vândut animalele și cu ce preț. Noi fiind persoană fizică nu am avut obligația să ținem evidență contabilă. Ne-au spus că am depășit plafonul de 220.000 de lei și trebuie să ne înregistrăm ca plătitori de TVA.  Fiind plătitor de TVA puteam să îl și deducem. Noi am vândut mieii și oile, dar nu am încasat TVA-ul. Noi am vândut pe borderou de achiziții. Nu am avut factură cu rubrică de TVA. Penalizările sunt enorm de mari. Sunt cazuri de au făcut infarct oamenii, alții s-au sinuci pentru că nu au de unde să plătească aceste sume”.

În acest timp, doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading și Cargill, companii cu acționari americani, realizează anual rulaje de miliarde de lei pe piața românească, dar raportează constant pierderi, după cum reiese dintr-o analiză ZF.

„Șapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenția Fiscului. Orice om normal la cap care are mai mulți ani cu pierderi închide busi­nes­sul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG. Ca economist, ex­plicația mea pentru aceste pierderi este exportul profitului", a declarat consultantul fiscal Valentina Saygo pentru publicația financiară.

Poate că acești ciobani ar trebui să apeleze la cele patru mari firme de consultanță din România - KPMG, EY, Deloitte și PwC - așa cum fac toate multinaționalele, pentru a-i învăța cum stă treaba cu prețurile de transfer, contractele de consultanță sau sediile din off-shore-uri.