Peste 1.000 de oameni au participat, duminică, la un miting organizat la Buzău pentru susținerea cercetătorului Costel Vânătoru, demis de Ministrul Agriculturii de la conducerea Băncii de Gene pentru legumicultură, a informat Ziarul de Iași.

Costel Vînătoru a precizat duminică faptul că el a cerut să nu se organizeze un astfel de protest, însă le mulțumește oamenilor care îl susțin, reiterând ideea că banca de gene este un proiect național, nu unul politic.

„Sunt preot, abia am iesit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulțumesc tuturor celor care susțin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de țară.  Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi în cercetare nu lucrăm pentru partide, nu producem semințe sau răsaduri pentru partide ci pentru țară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român. Toate partidele trebuie să susțină acest proiect, e de importanță științifică, păstrează semințele noastre, românești, în conditii de siguranță pe termen mediu și lung”, a declarat Vânătoru, la Antena 3.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a emis un comunicat de presă, unde îl critică pe Vânătoru, pe motiv că nu ar fi terminat strategia de dezvoltare a Băncii de la Gene de la Buzău. Mai mult, în comunicat se insinuează că nu ar fi nevoie de această instituție, existând una asemănătoare la Suceava.

„La momentul actual există o singură Bancă de Gene funcțională – Banca de Resurse Genetice Vegetale «Mihai Cristea» Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene și internaționale (FAO- Programe europene de resurse genetice vegetale) și care prin contribuțiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcția conservării patrimoniului genetic. Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiții care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăți vegetale. În prezent, colecțiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice și medicinale. Este important de precizat faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanțat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava”, a transmis MINisterul Agriculturii.

Sursa citată afirmă că „fosta conducere a M.A.D.R. încearcă să propage în spațiul public informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S”.

„Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de HG 690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, se mai arată în comunicat.

„Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019. Reafirmăm determinarea actualei conduceri a M.A.D.R. pentru a genera politici agricole prin care să reducem deficitul balanței comerciale și implicit de a utiliza în cultură soiuri și hibrizi obținuți de cercetarea agricolă românescă. Asigurăm pe toți cei ingrijorați de informațiile apărute în spațiul public că M.A.D.R. va susține cercetarea agricolă din România și va elebora inclusiv măsuri de finanțare provenite din fonduri europene pentru perioada 2021-2027 pentru ca sectorul de cercetare agricolă să iasă din declin și să furnizeze fermierilor din România soiuri și hibrizi creați de cercetarea românească în vederea creșterii competitivității sectorului agroalimentar românesc”, a mai transmis Ministerul Agriculturii.

„Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național”, au mai transmis reprezentanții Ministerului.