ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru Agricultură din cadrul Camerei Deputaților va dezbate săptămâna aceasta două proiecte de lege privind comercializarea produselor alimentare.

Parlamentarii doresc astfel să rezolve problema infringementului demarat de Comisia Europeană pe această lege și să introducă noua variantă a proiectului în plen, pentru un vot final.

Miercuri, 15 martie, parlamentarii din Comisia pentru Agricultură, dar și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, ANSVSA, Consiliul Concurenței, și opt asociații din industria alimentară printre care PROAGRO, Eco Legum Vidra, LAPAR sau Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România vor dezbate din nou pe marginea legii comerțului alimentar din România (legea 150/2016), așa-numita lege a produselor românești în hypermarketuri.

Reintroducerea acestei legi în Parlament vine după ce Comisia Europeană a declanșat prima etapă a procedurii de infringement prin decizia de a trimite scrisoare de punere în întârziere României. Comisia susține că a-i obliga pe retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produse alimentare și agricole de la producătorii locali ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor, potrivit Economica.net.

Potrivit anunțului Camerei Deputaților, miercuri vor avea loc dezbateri generale pe marginea a două propuneri de act normativ de modificare a legii comerțului alimentar, care sunt similare. Ambele propuneri au fost însă respinde de Senat, prima Cameră care le-a luat în analiză.

Primul dintre ele a fost introdus în circuitul parlamentar anul trecut de 10 deputați PNL și propune prevederea potrivit căreia comercianții să fie obligați ca „pentru produsele alimentare precum lapte, produse lactate, carne, produse din carne, fructe, legume panificație, patiserie, cofetărie, fabricate de către producători din România să asigure spații de expunere și vânzare de cel puțin 50% din suprafața existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens minimum 20% din aceste spații să fie alocat către toți producătorii locali".

De asemenea, potrivit acestui proiect, serviciile, discounturile și orice alte obligații cerute de către comercianți producătorilor români de produse alimentare nu pot depăși 5% din valoarea mărfurilor comercializate. Proiectul a fost respins de către Senat.

Al doilea proiect  a fost introdus în Parlament tot în 2016 la inițiativa senatorului PNL Ioan Cristina. Acesta propune același procent de 50% din suprafața de raft să fie acordată prodcătorilor de alimente locali. De asemenea, acesta propune ca „serviciile, discounturile și oricare alte obligații cerute de către comercianți producătorilor români de produse alimentare nu pot depăși 5% din valoarea mărfurilor comercializate". Proiectul a fost respins de către Senat.

În urma dezbaterilor, legea comerțului alimentar ar putea lua însă o cu totul altă formă față de cele două propuneri, parlamentarii având ca scop evitarea infringementului dar cu menținerea unor prevederi care să le faciliteze producătorilor locali spații de desfacere în marile magazine.

„De data aceasta am schimbat modul de lucru. Am solicitat asociațiilor și instituțiilor implicate să își menționeze punctul de vedere în scris, astfel încât la aceste dezbateri să putem ajunge rapid la niște concluzii finale", spune Ioan Munteanu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews