ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul din jurul firmei de lactate "Brădet" a adus în discuție modul preferențial în care autoritățile tratează companiile străine în raport cu cele autohtone.

Acum, această acuzație este reluată de către agricultorii români. Reprezentantul producătorilor români susține că parlamentarii și guvernanții tergiversează adoptarea legii supermarketurilor, pentru a favoriza și în acest importul de produse alimentare. Legea supermarketurilor prevede, în esență, ca 51% dintre produsele comercializate de marile magazine să fie produse în România.

Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România, susține că reprezentanții marilor magazine fac presiuni asupra Guvernului și asupra unor parlamentari pentru ca legea să nu fie supusă la vot.

"Din informații sigure pe care le am, știu că această lege nu este trecută din cauza unor intervenții ale reprezentanților marilor magazine. Din ce am auzit, domnii umblă cu intervenții financiare și alte instrumente ba în curtea Guvernului, ba la unii deputați. Am înțeles că împrejmuiesc toate instituțiile decizionale, tocmai ca această lege să fie îngropată, să nu iasă prea curând pentru a fi supusă la vot în Parlament. Este o presiune vizibilă mai ales acum, că documentul este aproape finalizat. Prin puterea financiară pe care o au marile magazine, acestea exercită presiuni foarte mari ca legea să nu ajungă la vot. Și este evident din ce motive pentru că noul act normativ va elimina multe din sursele lor de câștig, precum taxele la raft pe care le suportă acum producătorii", a spus Vlad pentru Agrointel.ro.

Acesta spune că în prezent se importă produse alimentare care nu sunt controlate nici măcar în procent de 1%.

"Prezența produsului românesc la raft este până la urmă o măsură de sănătate publică pentru că am văzut cu toți ce efecte pot avea asupra sănătății produsele din supermaket aduse de cine știe pe unde. Această măsură de sănătate publică o datorăm generațiilor viitoare, copiii noștri trebuie să știe cât de important este să consumi un produs românesc. Tot ce vine pe tir sau pe vapor și nu vine din România nu este supus controlului nici 1%. Aceste alimente vin însoțite de hârtii numite declarații de conformitate. Instituțiile abilitate pentru control nu își permit în baza acestei hârtii să mai facă analize la produs", afirmă producătorul român.

Gheorghe Vlad a explicat care sunt produsele agricole românești care sunt disponibile în mod real, în piață, față de ceea ce susțin unii comercianți.

"Consumatorul român trebuie să știe că la această dată sortimentul de legume proaspete românești este destul de restrâns. Vorbim aici de spanac, de salată, ceva leuștean, ceva mărar, ridichi, ceapă verde și gulie. Practic, legumele care sunt puțin mai pretențioase la căldură. Urzica nu intră în această categorie pentru că este o plantă naturală, nu cultivată. Vorbim de un număr limitat de legume, tocmai de aceea v-am spus că se pot număra pe ambele mâini și nu depășesc 10 produse. Consumatorul trebuie să înțeleagă că zăpada abia s-a topit, iar ciclul de producție următor este prin luna mai, unde va apărea o abundență mai mare de legume. Perioada corespunde cu apariția roșiilor și castraveților românești.
În categoria legumelor de import intră ardeii, vinetele, roșiile, castraveții și dovleceii. Tot ce vine din import este deranjant că băga mâna în buzunarul consumatorului, eu sunt tot consumator și văd cum produsele care vin la noi în țară sunt produse pentru industrializare și sunt vândute la produse de categoria I și extra, adică cu prețuri de 2-3 ori mai mari. Legumicultorul român dă spanacul la 1 leu și am văzut în raft spanac la 4 lei. Am văzut etichetă cu ardei verde produs în România zilele acestea în supermaket, în condițiile în care la noi răsadul de ardei are doar 3-4 frunze este la stadiu de răsad", a spus Vlad.