ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cânepa va putea fi cultivată în România, în gospodării, pe suprafețe de până la 1.500 de metri pătrați, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii. Măsura vine pentru a sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, odinioară al treilea producător din lume.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, va fi permisă „cultivarea plantelor de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânță, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânță certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București”.

Totodată, va fi permisă cultivarea plantelor de mac Papaver somniferum L, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.

Culturile de cânepă vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetație.

„Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării”, se arată în proiect.

Ministerul Sănătății va aduna, analiza și comunica Agenției Naționale Antidrog, toate datele statistice pe care le dețin în legătură cu activitățile de cultivare, sitauția suprafețelor pentru care s-au eliberat autorizații de cultivare, precum și suprafețele rămase în cultură și producțiile obținute după recoltare.

Cultivarea de cânepă, o problemă de urgență

Motivele pentru care această inițiativă legislativă este promovată ca ordonanță de urgență:

    neadoptarea măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență are ca efect discriminarea producătorilor agricoli care vor să cultive cânepă pentru consum propriu

    țesătura de cânepă românească este recunoscută în lume drept ”fibra de aur a României”

    cererea crescândă din țară și din străinătate pentru producția de cânepă industrială

    nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență va avea ca efect: - imposibilitatea asigurării unor venituri membrilor gospodăriilor din spațiul rural, acesta fiind o sursă foarte importantă de venit; - imposibilitatea continuării tradițiilor și obiceiurilor românești: țesături, broderii, împletituri, covoare dar și organizarea de șezători în comunitatea satului; - neîncadrarea în termenul de eliberare a autorizației pentru cultivare, respectiv data limită de 10 mai 2016, precum și încadrarea în termenul de depunere a cererilor de plată și implicit pierderea sumelor pentru susținerea fermierilor români, poate avea consecințe nefavorabile atât pe plan economic cât și social prin pierderea subvențiilor acordate fermierilor; - neîncadrarea în perioada optimă de semănat a culturii conform tehnologiei de cultivare,