ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea care va obliga supermarketurile să se aprovizioneze cu produse românești în proporție de 51% va fi analizată de către Comisia Europeană, informează Digi 24, citând News.ro.

Mai precis, executivul UE va verifica dacă legea respectă principiul liberei circulații a bunurilor. Slovacia este vizată de o procedură de infringement după ce a obligat marile magazine să afișeze la intrare proporția veniturilor obținute din vânzarea de produse alimentare autohtone din cifra lor totală de afaceri.

"Comisia consideră că aceste cereri un efect echivalent unor restricții cantitative asupra liberei circulații a bunurilor, pentru că duc la prejudecăți din partea consumatorilor față de produsele din afara Slovaciei și încurajează comercianții să vândă produse autohtone", scrie Digi 24.

Comercianții care nu respectă legea supermarketurilor riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 lei. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an. Lobby-ul marilor supermarketuri și hypermarketuri este unul dintre cele mai puternice de la Bruxelles.

Legea a fost adoptată după ce luni de zile a fost blocată în Parlament și este considerată "o gură de oxigen" de către producătorii autohtoni. Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. În același timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh și 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc prețul produsului și interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toți comercianții să trăiască din adaos comercial.