ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nămolul obţinut din apa menajeră ajunge, ca îngrăşământ, pe pământurile ţăranilor, fiind un fertilizator 100% natural. 

În fiecare zi, în canalele oraşelor din judeţul Mureş se adună peste 100 de tone de nămol biologic. Până acum nămolul de epurare era depozitat. Mai nou, însă acest material este supus unor procese de tratare pentru eliminarea riscurilor asupra sănătăţii şi mediului - şi astfel e transformat în îngrăşământ.

"Are un aspect păstos, puţin lipicos, seamănă cel mai mult cu gunoiul de grajd", spune Mioriţa Bichiş, inginer la uzina de apă. Nămolurile obţinute astfel au un conţinut bogat de nutrienţi, susţin specialiştii.
 
"Discutăm aici despre valorificarea unui deşeu care are valori nutritive benefice pentru solurile unde cresc diferite plante. Pe lângă azot, fosfor şi potasiu, conţine alte microelemente şi oligoelemente care sunt necesare plantelor", spune Bauer Csaba, manager ape uzate, potrivit stirileprotv.ro.

Toată lumea e mulţumită: pe de o parte, fermierii primesc gratis nămolul, iar pe de alta - companiile de apă scapă de grija depozitarii acestuia. Sunt necesare cam 25-30 de tone de nămol pentru un hectar.

Agricultorii nu trebuie decât să semneze un acord de parteneriat cu compania de apă şi primesc gratis îngrăşământul natural.

Miklos Gyula, fermier: "Nămolul este bun ca îngrăşământ. În general avem un deficit de substanţă organică în sol, fiindcă nu avem animale şi gunoiul de grajd lipseşte ".

Specialiştii susţin că cerealele şi culturile industriale sunt cele mai potrivite folosirii nămolului pe post de îngrăşământ.