Marfa producătorilor români, ţinută la uşa hipermarketurilor. Marile magazine vând legume şi fructe din import, de două ori mai scumpe decât cele româneşti

Chiar dacă suntem în plin sezon al pepenilor şi roşiilor, hipermarketurile vând legume şi fructe din import, de două ori mai scumpe decât cele autohtone.
Pepenii brazilieni, roşiile din Spania sau ardeii din Olanda fac concurenţă produselor româneşti şi reuşesc să menţină preţuri ridicate în marile magazine. Roşii la nouă lei kilogramul, pepeni importaţi din Brazilia la cinci lei kilogramul sau caise la peste 6,5 lei aduse din Grecia sunt doar câteva exemple de importuri care ţin tone de marfă românească în afara marilor magazine.
Producătorii spun că de vină pentru această situaţie sunt responsabilii cu achiziţia acestor produse din lanţurile de magazine. Cei care administrează importurile nu vor să scape din mână contractele cu furnizorii care pot livra marfă tot timpul anului.
„Reticenţa este din faptul că noi nu putem da comisioane cum primesc de la mărfurile care vin constant din import. Aici e marea ruptură. Comisioane care intră în buzunarele celor care stau la uşa retailerilor şi fac recepţiile mărfurilor”, spune Vlad Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume-Fructe.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că nu avem de ce să ne temem. Importurile sunt mari doar în cazul fructelor, potrivit digi24.ro.
„6% s-au importat legume din total producţie realizată la nivelul anului 2014 şi 27% din total producţie de fructe. Sunt nişte relaţii contractuale în care noi, ca autoritate, nu putem să intervenim”, afirmă Elena Tatomir, director general în cadrul Ministerului Agriculturii.
400.000 de tone de fructe şi 300.000 de tone de legume a importat România anul trecut.
O bună parte din producţia internă de fructe şi legume, adică peste două milioane de tone, a luat drumul altor ţări. Astfel, acolo unde producătorii nu au putut livra către hipermarketuri, au ales să vândă produsele în afara ţării.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan anunță că Piața Constituției va fi blocată și marți, pentru un protest la care nu participă nimeni

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

Prof. Avram Fițiu: Supermarketul, ”a treia Romă” consumeristă, la groapa istoriei? Putem abandona Supermarketul, ca ”religie consumeristă”?

Răzvan Constantinescu: CUM CREEZI O CRIZĂ ALIMENTARĂ ÎN ȘAPTE PAȘI?

Prof. Ilie Bădescu: Războiul împotriva oilor în lumina Sfintei Scripturi

SECREȚIE DE MUSCĂ ÎN BOMBOANELE KINDER. Europenii consumă chiar acum excrețiile unor insecte fără să știe. Bomboanele de ciocolata cu lapte de la Kinder sunt cerate cu un aditiv care se obține din rășina unei muște verzi. FOTO / VIDEO cu E904
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)