Nenumărate semnale de alarmă cu privire la fenomenul de acaparare a terenurilor agricole de către străini au fost trase de fermierii reprezentați de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Situația a atins un nivel îngrijorător, după cum a semnalat președintele LAPAR Laurențiu Baciu în deschiderea Conferinței Naționale a Agricultorilor, conform Agrointel.ro.

Laurențiu Baciu i-a transmis ministrului agriculturii, Achim Irimescu, prezent la conferință să îmbunătățească cât mai curând Legea 17 care prevede condițiile în care străinii pot cumpăra teren agricol din România.

”Legea este făcută prost din ambiții politice, deci a ieșit cum a ieșit. Această legea le-a atras multe necazuri și durere. Domnule ministru Irimescu, LAPAR vine și vă propune o lege corectă care sp fie reglementată rapid. Trebuie să înțelegem că reglementarea acestei legi în România este o necesitate având în vedere că pământul românesc este un bun național. Trebuie să urmăm exemplul altor țări care s-au gândit la propriul popor și pe urmă ce a fost în plus a dat la alții. Se impune clar o lege care să corespundă particularităților socio-economice din țara noastră”, a subliniat Laurențiu Baciu.

Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole în România a intrat în vigoare în 2014 și, în ciuda vehemenței fermierilor care avertizau încă de atunci că această lege nu este altceva decât o invitație pentru cetățenii străini să cumpere teren românesc, conducerea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la acea vreme, a susținut că nu pot fi introduse cerințe restrictive întrucât forma actului legislativ a fost negociată și agreată de Comisia Europeană.

Despre cum poate fi modificată legea vânzării terenurilor agricole fără a încălca regulamentele europene, liderul fermierilor este de părere că soluția este de a urma modelul statelor care au reușit să introducă în legislația națională anumite condiții care fac imposibilă achiziția de teren de către cetățenii străini.

”Îmi doresc să reușim să scoatem o lege bună, care să ne protejeze exploatațiile agricole autohtone. Sper să împrumutăm din legislația altor state, mai democratice decât România sau cu o experiență mai mare în acest sistem. În acest fel, fără să supărăm pe nimeni, să reușim să ne protejăm patrimoniul funciar al României așa cum au făcut Germania, Franța sau Ungaria. Prin filtrele pe care le-au introdus au reușit să-și păstreze pământul și nu văd de ce noi nu am putea face același lucru”, a mai spus Laurențiu Baciu.

Potrivit președintelui LAPAR, fermierii din spațiul comunitar au fost susținuți financiar cu credite la care au primit dobânzi preferențiale pentru a achiziționa teren în estul Europei. Cum Ungaria a introdus măsuri drastice ce au fost puternic contestate de Comisia Europeană, toți cei interesați au cumpărat teren în România.

”Fermieri români aveau nevoie de un mecanism financiar care să le permită să achiziționeze credite cu dobânzi preferențiale pentru achiziția de teren încă de când a fost liberalizată piața funciară. Într-adevăr, au fost state interesate să achiziționeze teren în estul Europei. Aceste state au avut alte politici economice și guvernamentale decât România. La noi, ca de obicei, se întâmplă lucruri ciudate, ca să nu mai spus că noi ne trezim atunci când mare lucru nu mai putem face, mai mult de 30% din terenul agricol este deținut direct de cetățenii străini”, susține președintele APAR.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews