ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țăranii vor avea dreptul să vândă porcii crescuți în gospodărie doar dacă respectă normele de biosecuritate impuse unei ferme și dacă obțin o serie de documente de la primărie și de la medicul veterinar, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Agriculturii.

Controversatul act normativ a mai intrat în vigoare în primăvara acestui an, dar pentru scurt timp, fiind imediat anulat, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă.

„Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici și să îi încurajăm. Vă rog să anulați ordinul, să revenim la ce aveam înainte și vom face o analiză referitor la acest aspect”, i-a spus premierul României ministrului Agriculturii, Petre Daea, la momentul respectiv.

Problema adusă în discuție de acest act normativ este una foarte sensibilă și are loc în contextul în care România se confruntă, în prezent, cu peste 1.100 de cazuri de pestă porcină, care evoluează în 337 de localități din 25 de județe.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, a explicat, în exclusivitate pentru ActiveNews, că această clasificare a exploatațiilor de suine este necesară atât pentru combaterea pestei porcine, cât și din punct de vedere economic.

Practic, explică Daniel Botănoiu, țăranii vor putea vinde porcii crescuți în gospodărie doar dacă obțin avizele necesare de la primărie și de la medicul veterinar și dacă respectă anumite norme de biosecuritate.

„În plus, fiecare porc trebuie înregistrat, nu ca până acum când efectivele de animale erau înregistrate pe exploatație, fără să știe nimeni câți porci sunt acolo efectiv”, a subliniat Botănoiu.

Potrivit acestuia, nu este normal ca cei care investesc în norme de biosecuritate și obțin toate avizele sanitar-veterinare să vândă ca și cei care vând fără niciun fel de avize și fără să respecte normele de biosecuritate.

Ce propune actul normativ

Ministerul Agriculturii propune o clasificare a exploatațiilor de creștere a porcilor potrivit căreia porcii crescuți în fermele de subzistență (exploatații cu cel mult 5 capete de porci) să fie destinați autoconsumului, fiind interzisă comercializarea acestora.

Potrivit proiectului de act normativ, în funcție de dimensiune, exploatațiile de suine se vor clasifica astfel:

a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg;
b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine;

Clasificarea exploatațiilor, recomandare a unei misiuni de audit CE

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat, în exclusivitate pentru ActiveNews, că măsura a fost luată ca urmare a unei recomandări făcute României de o misiune de audit CE.

Prin această măsură se dorește o clasificare strictă în sectorul de creștere a porcilor, astfel încât să fie cunoscută trasabilitatea animalelor și să se prevină răspândirea virusului pestei porcine.

În prezent, spun sursele mai sus menționate, în gospodării sunt crescuți în jur de 3,7-3,8 milioane de porci, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din porcii crescuți în România (diferența fiind regăsită în fermele mari).

Marii producători de carne de porc salută decizia MADR

Marii producători de carne de porc salută decizia MADR și cer să se implementeze de urgență acest act normativ care restricționează creșterea porcilor în gospodării la cel mult cinci capete și doar pentru autoconsum.

„Asociația Română a Cărnii își exprimă satisfacția cu privire la măsurile concrete inițiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Transparență decizională - pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorități, a unui plan de măsuri conform cerințelor Comisiei Europene", se arăta în comunicatul ARC.

Fermierii sunt nemulțumiți

„Am două scroafe fătate, un exemplu, una are 8 purcei, alta are 9 purcei. Ce fac cu ăia 5 și 4?! Îi iau și le dau drumul pe stradă. Că așa se vrea în România! Să dai drumul la purcei pe stradă sau să-i omori de când îi fată scroafa. Ca pe timpul lui Ceaușescu! Mult mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu. România scoate idioți pe bandă rulantă! De poimâine o să vină să condiționeze vacile, două vaci la fiecare gospodărie, 10 oi și 5 capre”, s-a revoltat crescătorul de ovine Ioan Suciu, din Făgăraș, județul Brașov, citat de Agroinfo.

Porcii din fermele de subzistență, doar pentru autoconsum

Potrivit proiectului de act normativ, prezentat pe siteul Ministerului Agriculturii,  în funcție de dimensiunile avute, rezultă următoarele exploatații: 

1.exploatație non-comercială de suine, - exploatație de creșterea suinelor de subzistență, pentru consum familial, prevăzută la art.1 lit.a) înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor - S.N.I.I.A, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.

2.exploatație comercială de tip A de suine, - exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b),înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar-veterinar, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului;

3. exploatație comercială de suine - exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.c) și lit.d), înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice și este autorizată sanitar veterinar, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului.

4. exploatație de suine din rasele de Bazna și Mangalița care comercializează animalele care depășesc necesarul de consum propriu - exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b), înregistrată sanitar – veterinar, înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor - S.N.I.I.A, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de personae fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, sau de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, în care numărul de animale depășește necesarul de consum propriu, acestea fiind valorificate în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul se află în dezbatere publică până joi, 31 octombrie 2019, inclusiv.