ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea supermarketurilor, promulgată de curând de pre­șe­dintele Klaus Iohannis, a suscitat vii controverse, iar mediul public a fost inundat de cele mai diferite păreri și puncte de vedere.

Inițiatorul actului normativ, deputatul PNL Nini Săpunaru, a vorbit despre scopul vizat de această lege. Acesta a precizat că nu toți procesatorii de carne și lactate s-au plâns de apariția acestei legi.

”Nu toți procesatorii de carne și lactate. A nu se confunda președintele Rom­alimenta (Sorin Minea – n.r.) cu totalitatea procesatorilor de carne din România. Sunt alții ce susțin legea. Din discuția pe care am avut-o cu domnul Dorin Cojocaru, jumătate din patronat e de acord cu legea, cealaltă jumătate este "așa”. Dacă mă întrebați pe mine, sunt "așa” pentru că le e frică să afirme deschis că susțin legea. Aceasta este una dintre problemele pe care le au furnizorii cu marile lanțuri comerciale. E identificată, pusă în dezbateri, în documente oficiale la Comisia Europeană, în Parlamentul European, în care scrie, negru pe alb, că producătorilor le este frică să vorbească despre pro­blemele pe care le au în relația cu marile rețele comerciale, deoarece le e frică de represalii.”, a declarat Nini Săpunaru pentru RomâniaLiberă.ro.

Nini Săpunaru a mai declarat că prețurile produselor din România sunt ținute la nivel ridicat în mod artificial. Acesta a prezentat și un exemplu în acest sens.

”Toate prețurile din România sunt ținute sus artificial de către marile lanțuri comerciale. Dacă am listat o bucată de salam cu, să zicem, 10 lei/kg, lanțul de retail pune 10,50 lei/kg în magazin, iar eu nu am voie să vând în altă parte sub 10 lei. Realitatea tristă e că, din 10 lei/kg, la produse procesate furnizorul nu primește înapoi decât 5,50 lei/kg. De multe ori, din cauza acestor taxe ascunse, mici producători și procesatori intră în faliment într-un an, dacă nu au și altă rețea de distribuție. Fenomenul, ce se petrece la mâncare, e mai dur la produse industriale. La tot ce mișcă în țara românească există condiții contractuale ferme că, dacă ai listat un ac cu gămălie, undeva, într-un lanț comercial, nu mai ai voie să vinzi sub acel preț nicăieri în altă parte și oricum dai înapoi jumătate din preț. Practic, ei (marile lanțuri de retail – n.r.) își ascund profiturile, prin aceste servicii, care nu știm unde se duc. Comerțul tradițional românesc, care a mai rămas doar cu 42% din piață, pe agroalimentare, aduce mai mult impozit pe profit decât comerțul străin.”, a mai precizat Nini Săpunaru.

Citește AICI întreg interviul cu Nini Săpunaru