ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a spus că în România nu există specialiști în pesta porcină africană, din acest motiv existând focare care au fost închise și au izbucnit din nou.

În România nu există specialiști și facultăți care să pregătească specialiști în pesta porcină africană. De aceea trebuie să ne folosim de experiența celor care s-au întâlnit cu specialiști și cu experți din afara țării. Pe o parte dintre ei i-am solicitat să vină și au venit o serie de specialiști din Danemarca, Franța, Spania. Unul dintre cei mai mari profesori ai Europei pe care il folosesc toate țările a venit aici și a analizat situația de la noi. Noi am și reușit să închidem focarul de patru ori, la  Satu Mare", a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.
 
La rândul său, unul dintre crescătorii de porci din județul Brăila, care a pierdut zeci de mii de animale din cauza virusului agresiv, consideră că statul a greșit pentru că nu a luat măsuri de prevenție și că erorile la nivel decizional continuă deoarece, marii fermieri nu sunt ajutați în regim de urgență.
 
Gheorghe Caruz consideră că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se ia o măsură extremă: toți porcii din micile gospodării să fie luați și crescuți în ferme administrate de profesioniști.
 
Părerea mea este că pesta nu prea mai poate fi oprită, este cel mai parșiv virus, se transmite prin orice, prin oameni, animale, pe aer, prin apă, pe haine, prin păsări, prin furaje, prin unelte, prin șoareci. Există o variantă radicală. Trebuie luați urgent toți porcii din gospodării, din toată țara. Dacă nu se va proceda așa, nu va scăpa niciun porc, din nicio fermă din țară. Am avut cheltuieli uriașe pentru a face protecție, am respectat toate regulile impuse de autorități, de pomană,a spus Gheorghe Caruz, citat de Mediafax.
 
Din datele Ministerului Agriculturii, la aceasta oră există focare de pestă porcină în zece județe ale țării și au fost incinerați până acum peste 30.000 de porci. În ceea ce privește despăgubirile, din 1603 dosare întocmite până acum, au fost plătite sumele aferente 83 de dosare. Ministrul susține însă că nu va rămâne niciun fermier fără despăguburi, urmând și o rectificare bugetară. Ulterior, banii vor fi recuperați de la Comisia Europeană. " Se așteaptă o rectificare bugetară pentru alocarea sumelor. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubiri. Noi am comunicat cu Comisia și am făcut demersurile necesare în baza Regulamentului 652/2014 ( de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, prin care se alocă bani pentru cei afectați de pesta porcină n.red), dar și în baza Regulamentului 1308/2013 (privind stabilirea anumitor autoare în legătura cu organizarea comună a piețelor)care vizează sprijin în condițiile în care apar fenomene adiacente pierderii efectivelor de animale", a mai declarat Daea.
 
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.