ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este una dintre țările care are cele mai curate culturi, dat fiind faptul că numărul de tratamente este redus, iar cantitatea de substanțe ce se aplică se face într-o doză moderată, a declarat, joi, la Târgoviște, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„România este, din fericire, una dintre țările care are cele mai curate culturi, dat fiind faptul că numărul de tratamente este redus, iar cantitatea de substanțe care se aplică se face într-o doză moderată, pe baza avertizărilor și controlului pe care îl fac specialiștii în teren. Aici în zona asta unde e consacrată pomicultura. Avem, pe de o parte specialiști foarte buni, pe de altă parte fermieri destoinici și merită să ne uităm la aceste produse și să le și consumăm. Ele au însă unele defecte, merele românești, pentru că nu avem spații de depozitare, ele sunt ținute, și e firesc asta, până la supracoacere în pom. Un fruct care nu e colorat uniform denotă faptul că a fost luat mai devreme din pom și nu și-a definit maturitatea pe deplin, iar gustul este afectat”, a spus Daea.

Ministrul a adăugat că fructele și legumele sunt tratate corespunzător contra dăunătorilor, fără a se face excese.

„Se folosesc și în România substanțe pentru a face tratamentele cuvenite, eu am spus-o de fiecare dată și o spun și aici, din agricultură mănâncă toți: și furnica, și dăunătorul ... Ați văzut vreun gândac de Colorado mâncând asfalt sau altceva? Mănâncă frunza de cartof și tulpina, chiar și tulpina subterană. Și atunci trebuie să aplici tratamente pentru a combate acești dăunători pentru că ia producția din mâna omului. Atunci intervin producătorii, dar intervin ponderat, în doze mici, prin avertizări foarte clare. Noi avem o instituție a statului care se ocupă de aceste lucruri, care pilotează foarte bine din punct de vedere acest tratament, acest sistem de combatere a bolilor și dăunătorilor”, a afirmat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost prezent, joi, la Târgoviște, unde a mers în Piața 1 Mai și a discutat cu producătorii agricoli.