ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii 27 de ani, două unelte au fost în mâna românilor, ciocanul și fainărul (polizor unghiular), cu care au fost demolate grajdurile de animale, au fost dărâmate ziduri și a fost tăiat metalul, a declarat joi, la Brașov, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„În 20 și ceva de ani, aproximativ 27 de ani, știți foarte bine că două unelte au fost în mâna românilor: a fost ciocanul - să dărâmăm ziduri și să dăm jos grajduri de animale - și evident acel fainăr, cu care tăiau materialul acesta, metalul, și îl vindeau. Nu vă aduceți aminte că în spatele fiecăruia era câte o bară de metal, pe care o lua de la construcții, care au fost, evident, mutilate, terminate, practic spulberate și acum trebuie să reconstruim. A început actul acesta de reconstrucție, element cu element, nu este ușor, dar merită, trebuie să facem toate eforturile, pentru că e țara noastră și pentru ea trebuie să lucrăm și pentru românii noștri trebuie să producem”, a spus Daea.

Prezent la deschiderea conferinței intitulată „Industria Cărnii la Raft”, care are loc la Brașov, în perioada 25-27 aprilie, Daea i-a asigurat pe producătorii și procesatorii de carne participanți la eveniment de tot sprijinul ministerului și a reiterat faptul că, asemenea roșiilor, carnea de porc este un produs deficitar, care încă se importă în cantități mari.

„Un produs deficitar este carnea de porc care se află pe primul loc pe lista produselor importate, la fel și tomatele, motiv pentru care am dat drumul la două programe. Primul este cel de tomate, care este în al doilea an de existență, iar al doilea program, este cel referitor la suine, care are în vedere susținerea de maternități în România, pentru a nu mai importa material biologic din altă parte și a crește efectivele de animale, pe măsură ce realizăm acest program, care este pe opt ani, importul să se diminueze. Îl urmărim, îl implementăm, pentru ca importurile să se reducă și sperăm să avem toate condițiile să ajungem în situația de a exporta carne de porc pentru că avem producție vegetală foarte, foarte bună. Consumul de carne trebuie asigurat. Să nu vă închipuiți că rafturile ar rămâne goale - în momentul în care consumatorul are nevoie de un asemenea produs - și atunci soluția, dacă nu se produce în țară, este importul, că nu poți să lași consumatorul neaprovizionat”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acesta a adăugat că pentru a produce carne trebuie să îndeplinești două condiții: să ai efective și hrană. Daea a menționat că în prezent există „o preocupare foarte serioasă a tuturor factorilor pentru creșterea efectivelor”, lucru care, însă, „nu se poate face peste noapte”. În ceea ce privește hrana, ministrul Agriculturii a subliniat că exporturile la grâu și porumb trebuie continuate, cu condiția ca o parte din producție să fie consumată în țară, pentru transformarea în carne, care apoi să fie dusă la raft.