Fără subvenții în conturi, fermierii mai au o apăsare: modul în care sunt tratați de instituțiile statului, în speță de către ANAF care, la fiecare control, ”pur și simplu hărțuiește agricultorii”, așa cum a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu. 

Cel mai tranșant discurs a fost de departe al președintelui LAPAR, Laurențiu Baciu, care le-a împărtășit celor prezenți la eveniment propriile probleme și întâmplări din teren în relația cu autoritățile statului.

”Am descoperit că munca a devenit o infracțiune! Adică cine își permite să muncească trebuie să fie pedepsit. Și exemple sunt cu carul. Sunt create instituții ale statului care altă preocupare nu au decât să pedepsească fermierii. Un exemplu este ANAF-ul, care pur și simplu hăituiește agricultorii. La un fermier din Botoșani au venit inspectorii, s-au deplasat în câmp și, cu degețelele acelea fine, au început să scormone în pământ și să caute sămânța, să vadă dacă într-adevăr fermierul a pus atâta cât a scris”, a povestit liderul LAPAR la Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment ce reunește anuale peste 1000 de agricultori veniți din toate colțurile țării.

O altă instituție vizată de șeful LAPAR a fost APIA, potrivit agrointel.ro, unde acesta a dus o întreagă muncă de lămurire cu funcționarii pentru a le explica ce presupune seceta.

”Nu puteam să îi conving, pentru că dânșii vedeau seceta ca pe un fenomen care s-a produs acum. Iar eu peste două ore să vin și să anunț. Eu le-am explicat că este un fenomen care se produce pe termen nelimitat, le-am înșirat toată definiția. Am primit răspuns că trebuia să depun notificare când s-a produs evenimentul. Fiecare înțelege cum îi convine regulamentul. Sunt lucruri care produc găuri financiare în activitatea noastră”, a mai spus Laurențiu Baciu.