ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an şi a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiţii nerecuperabile. În plus, seceta va avea ca efect şi va majora preţurile produselor româneşti, în perioada următoare, avertizează Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Astfel, porumbul este cea mai afectată cultură, însă seceta a adus prejudicii şi altor culturi precum cele de soia, grâu, rapiţă, de floarea-soarelui, dar şi legumelor.

"Seceta s-a comportat diferit, în funcţie de zonă, cea mai afectată fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt în pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul şi estul ţării, în special în judeţul Constanţa. Cea mai afectată este cultura porumbului, începând de la 30-50% până la 100%. În Moldova sunt suprafeţe imense afectate 100%", a afirmat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, conform Ştiri Agricole. 

Laurenţiu Baciu a mai precizat  că LAPAR nu are o evidenţă exactă în ceea ce priveşte mărimea suprafeţelor afectate, dar a subliniat că pierderile sunt de peste 2 miliarde euro.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, până în prezent se înregistrează pierderi de peste 2 miliarde euro, urmând ca suma să crească pe măsură ce temperaturile rămân foarte ridicate şi fără precipitaţii. Când spun 2 miliarde de euro este vorba de investiţii deja făcute care nu se mai recuperează. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut dacă recoltam producţia", a mai spus Baciu.

De asemenea, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli a mentionat că în perioada următoare se vor scumpi fructele, legumele, precum şi cerealele. 

"Vorbim în primul rând de scumpiri la materia primă. Apoi se vor scumpi toate în lanţ", a avertizat Baciu.

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producătorii afectaţi de secetă sunt condiţionate de Regulamentul european, care prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews