Scandalul Pestei Porcine Africane (PPA) face victime în zootehnia românească. Și nu este vorba doar despre efectivele de porci, ci despre fermierii români, blocați din cauza procedurilor birocratice ale statului român.

Dumitru Bărbieru, unul dintre ultimii fermieri crescători de porci din județul Tulcea, are 1.850 de capete de porci ce trebuiau livrate. Dar deși au trecut cele 30 de zile de supraveghere pentru animalele sale, autoritățile nu îi dau voie să livreze porcii. Situația este disperată.

„Porcii sunt cu zeci de analize făcute. A trebuit să stau 30 de zile sub supraveghere și după 30 de zile trebuia să îmi dea liber să livrez. Când, săptămâna aceasta, mă pregăteam să livrez, făcusem actele, m-au sunat joi că nu mai pot, că să mai stau cu animalele încă 10 zile sub supraveghere”, informează Agrointel.

Porcii de la ferma lui Bărbieru sunt hrăniți „ca ala bunica acasă”, adică 97% din rația animalelor este reprezentată de cereală. Problema e că porcii au depășit greutatea de livrare și s-a instalat canibalismul.

„Nu prea mai am ce să le dau de mâncare. Mai avem numai orz și asta le dăm momentan. Normal trebuia să le dăm numai orz, porum, șrot de floarea soarelui, șrot de soia. Problema este că au început să se mănânce la cozi, a început să apară canibalismul”, a spus el.

Fermierul spune că din cauza mediatizării excesive, nimeni nu mai cumpără porci din județul Tulcea. Din patru ferme, două au fost închise, afirmă el. Bărbieru face un apel la abatoare să cumpere animalele crescute în Tulcea.

„Patru mari ferme au fost în Tulcea, acum două sunt decimate. Și noi suntem deja afectați enorm. După cum simt, nu o să avem unde să-i dăm, că sunt porci din județul Tulcea. Noi dădeam în județele Suceava, Botoșani, Ialomița, Călărași, Brașov. Acum nu mai vrea nimeni porci din județul Tulcea, deși sunt porci sănătoși, crecuți cu cereale și cu analizele care atestă că sunt animale sănătoase. Fac un apel la abatoare să îi cumpere, că este păcat de ei. Au ajuns să se mănânce în trei, noi ne chinuim să îi hrănim”, a sunat apelul tulceanului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews