ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul Pestei Porcine Africane (PPA) face victime în zootehnia românească. Și nu este vorba doar despre efectivele de porci, ci despre fermierii români, blocați din cauza procedurilor birocratice ale statului român.

Dumitru Bărbieru, unul dintre ultimii fermieri crescători de porci din județul Tulcea, are 1.850 de capete de porci ce trebuiau livrate. Dar deși au trecut cele 30 de zile de supraveghere pentru animalele sale, autoritățile nu îi dau voie să livreze porcii. Situația este disperată.

„Porcii sunt cu zeci de analize făcute. A trebuit să stau 30 de zile sub supraveghere și după 30 de zile trebuia să îmi dea liber să livrez. Când, săptămâna aceasta, mă pregăteam să livrez, făcusem actele, m-au sunat joi că nu mai pot, că să mai stau cu animalele încă 10 zile sub supraveghere”, informează Agrointel.

Porcii de la ferma lui Bărbieru sunt hrăniți „ca ala bunica acasă”, adică 97% din rația animalelor este reprezentată de cereală. Problema e că porcii au depășit greutatea de livrare și s-a instalat canibalismul.

„Nu prea mai am ce să le dau de mâncare. Mai avem numai orz și asta le dăm momentan. Normal trebuia să le dăm numai orz, porum, șrot de floarea soarelui, șrot de soia. Problema este că au început să se mănânce la cozi, a început să apară canibalismul”, a spus el.

Fermierul spune că din cauza mediatizării excesive, nimeni nu mai cumpără porci din județul Tulcea. Din patru ferme, două au fost închise, afirmă el. Bărbieru face un apel la abatoare să cumpere animalele crescute în Tulcea.

„Patru mari ferme au fost în Tulcea, acum două sunt decimate. Și noi suntem deja afectați enorm. După cum simt, nu o să avem unde să-i dăm, că sunt porci din județul Tulcea. Noi dădeam în județele Suceava, Botoșani, Ialomița, Călărași, Brașov. Acum nu mai vrea nimeni porci din județul Tulcea, deși sunt porci sănătoși, crecuți cu cereale și cu analizele care atestă că sunt animale sănătoase. Fac un apel la abatoare să îi cumpere, că este păcat de ei. Au ajuns să se mănânce în trei, noi ne chinuim să îi hrănim”, a sunat apelul tulceanului.