ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie a adâncit probleme cu care se confruntă producătorii români de lapte.Faţă în faţă cu producători din toată Europa, românii sunt constrânşi de către procesatori să scadă preţul, şi aşa mic.

În zona Timișului, la Voiteg, un tânăr fermier a anunțat că el și toți crescătorii de bovine din sat au fost înștiințați de către procesatorul Olympus că, de la 1 iunie, prețul de achiziție al laptelui va fi scăzut la 0,70 de bani de la 0,90 de bani cât este în prezent. ”Firma Olympus, de la 1 iunie, dorește să scadă plata laptelui de bovine la 70 bani pe litru, iar fiecare fermier să aibă carnet de producător sau PFA, altfel nu vor mai colecta laptele”, a declarat tânărul crescător de vaci din Voiteg pentru Agrointel.

La doar două luni de la eliminarea cotelor de lapte, conform spuselor fermierului, prețul laptelui preluat din județul Timiș de un mare procesator va scădea cu 22% începând de la 1 iunie. La nivel național, în ultimul an, prăbușirile sunt, în unele locuri, mult mai mari, apropiindu-se vertiginos de 50%, situație de care crescătorii de bovine au înștiințat deja autoritățile.
 
"Prețul la poarta fermei din aprilie 2014 și până în aprilie 2015 a scăzut, în procente, de la 47,83% până la 36,8%. Toate aceste procente au fost calculate pe baza contractelor pe care le-au semnat fermierii cu marii procesatori. Această scădere a prețului la poarta fermei nu se regăsește în prețul de la raft al produselor lactate, ceea ce înseamnă că undeva pe parcursul lanțului, cineva a facut profituri imense și trebuie să vedem dacă aceste profituri se regăsesc în declarațiile financiare ale celor care preiau laptele de la poarta fermei”, a declarat pentru Agrointeligența Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
 
Deși există reglemetări legislative care pun în legalitatea activitatea de colectare a laptelui materie primă în România, fermierii susțin că cei din industrie fentează legea. ”Nu este voie să circule în piață nici un litru de lapte care nu este însoțit de un contract pe o durată de minim șase luni. Nici un procesator din România nu mai vrea să prelungească contractele cu fermierii, dar colectează lapte. Sub ce formă și cum colectează? Autoritățile statului trebuie să le verifice. De ce circulă laptele în România fără să fie însoțit de contract, când noi avem o lege care reglementează foarte clar această activitate?”, se întreabă Claudiu Frânc.
 
”În raportul înmânat ministerul sunt nominalizați vreo zece mari procesatori din România, din care îmi aduc aminte de Olympus, Friesland Campina, Bonas, Albalact și alții. Practic, am luat contractele și actele adiționale semnate de către membrii noștri cu acești beneficiari și acolo se vede foarte clar cine sunt jucătorii din piață care își bat joc de fermierul român. Tot în acele documente este prezentată situația unui coleg de-al nostru din județul Mureș care livrează aproximativ 10.000 litri de lapte pe zi, iar prețul de achiziție către fabrica de procesare, din aprile 2014 și până în aprilie 2015, la poarta fermiei, a scăzut cu 47,83%”, a spus reprezentantul crescătorilor de bovine, despre companiile care sunt vizate de acest raport care a ajuns pe masa celor de la Ministerul Agriculturii.
 
Datele oficiale îi contrazic pe fermieri

Conform datelor furnizate de cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în luna martie 2015, cantitatea de lapte procesat monitorizată de autorități a fost de 36.420 tone. Calitatea laptelui raportat a fost: proteină 3,31, grăsime 3,79, iar prețul oferit a fost de 1,21 lei. În aprilie anul acesta, cantitatea de lapte monitorizat de cei de la MADR, a fost de 45.371 tone, având o proteină de 3,29, grăsimea medie raportată 3,75 și un preț mediu de 1,1915 lei.

Explicaţia o oferă Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL: "Sunt 50 de fabrici care raportează în mod voluntar prețul la MADR. Când vobim despre scăderi de prețuri trebuie să avem același sistem de referință. Nu ne putem raporta la fermierul care duce laptele cu găleata la un centru de colectare, pentru că laptele acela mai trece prin mâna a patru intermediari până ajunge la o fabrică".