ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suntem în pragul unei crize de lapte românesc, avertizează crescătorii de bovine, citați de publicația National.ro 

Pe de o parte, pe piața internă nu se mai găsește lapte românesc, iar pe de alta, se importă din străinătate un milion de tone de lapte. Laptele și produsele lactate pe care le cumpărăm din magazine provin din importuri. Crescătorii români de bovine sunt tentați să renunțe la activitate din cauza reglementărilor impuse de stat, dar și a prețului prea mic pe care distribuitorii îl plătesc producătorilor locali, preț care nu reușește să le acopere nici măcar costurile de producție. Aceștia atrag atenția că, fără măsuri urgente și de impact, zootehnia românească nu va supraviețui.

„Singura specie care înregistrează creștere numerică este oaia, celelalte specii sunt în scădere accentuată, și nu vorbesc despre suine, pentru că acolo este marele dezastru național cu pesta porcină africană. La specia bovine înregistrăm constant scăderi în ultimii 30 de ani și s-a ajuns de la 7 milioane de capete să mai avem la ferme undeva la sub un milion. S-au luat niște măsuri, sprijinul acesta cuplat oarecum a reușit să stagneze declinul speciei, dar nicidecum să redreseze specia, atât numeric, cât și ca producție de lapte și carne. Cauza este conceptul greșit, pe care i l-am și transmis noului ministru al Agriculturii, pentru că sprijinul acesta cuplat este condiționat de controlul oficial și de registrul genealogic, lucru până la un punct bun. Dar, dacă nu vom separa fermele de reproducție de fermele de producție, nu se vor putea obține producții bune care să le asigure fermierilor eficiență economică. Pentru că este absolut necesar să se facă metisarea raselor, adică să vin peste Bălțata Românească cu un material seminal provenit dintr-o rasă mai productivă, pentru a spori producția de lapte. Vă dau un exemplu de săptămâna trecută, un procesator de lângă Cluj, cu care eu lucrez în condiții foarte bune, m-a rugat să îl ajut să mai cumpere o mie- două mii de litri de lapte de la fermieri. Vă spun sincer că am luat legătura cu jumătate din Transilvania și nu am reușit să mai găsesc lapte. Deci nu există lapte, producția este în scădere și nu se reface. Același lucru se întâmplă și pe carne și asta pentru că prețul nu este reglementat”, a declarat Dorel Secară, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, pentru publicația Național.

În ceea ce privește producția de carne, crescătorii autohtoni de bovine întâmpină dificultăți din cauza prețului prea mic pe care abatoarele îl oferă pentru carnea cumpărată, de două ori mai mic decât media europeană. Pe de altă parte, exigențele impuse de ANSVSA fermierilor lipsiți de posibilități îi inhibă pe aceștia în continuarea activității.

„Dacă eu țin vacă de carne și o vând cu 3 euro carcasa sau cu 2,5 euro când pe piața europeană carcasa de vită se vinde cu 5-6 euro, eu nu voi fi niciodată profitabil. Și asta pentru că suntem la mâna unor speculanți din zona abatoarelor. Noi vom putea crește bovine doar dacă se va reglementa prețul. Dacă eu țin doi ani de zile o vacă și o vând cu 3.500 de lei nu îmi acopăr nici măcar costurile. Practic, de la noi se cumpără carnea de vită cu 11 lei kilogramul, iar în magazine se vinde cu 27-28 de lei. Dar, oricum, în magazinele din România nu se găsește carne de vită din producția internă. Lapte, nici atât, pentru că micii producători au fost anihilați, distruși efectiv. În localitatea unde am eu ferma, după Revoluție, efectivul de bovine al satului era de 800 de capete, astăzi este de 25. Oamenii nu mai cresc vite, pentru că laptele a avut un preț foarte mic, activitatea este foarte dificilă, ANSVSA-ul impune niște condiții draconice, să scoți animalele în afara satului, de parcă ar fi ciumate, nu ai voie să crești mai mult de trei capete în interior, trebuie să ai platforme de gunoi nu știu cum, care greu se pot realiza și cu investiții foarte mari. Iar micul producător care are 20 de litri de lapte pe zi primește sub un leu pe litru și atunci nu mai este interesat să crească vite”, a adăugat reprezentantul Federației Crescătorilor de Bovine din România, pentru ziarul Național.