ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România vrea să obțină recunoașterea Comisiei Europene drept Indicație Geografică Protejată pentru kurtos kalacs, un produs atestat pentru prima dată în Transilvania, în anul 1784.

Potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, "kurtos kalacs este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naționalitate română, dar cu cetățenie maghiară din Transilvania. Acesta este produs în toată regiunea, în Cehia, Ungaria și chiar în Slovacia și, având în vedere că atestarea este pe Transilvania, nu am nici un dubiu că acest produs va trebui recunoscut, sigur, pentru România", a spus ministrul.

Irimescu a adăugat că Ministerul Agriculturii a mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial de a primi această recunoaștere europeană.

"Este în discuții la Comisia Europeană novacul afumat. Au fost ceva discuții cu definirea lui, însă lucrurile sper că s-au clarificat. Și am mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial. Ne dorim să protejăm cât mai multe produse la nivel european, pentru că ele consfințesc că aceste produse au o calitate înaltă și trebuie să încurajăm acel orgoliu al produselor românești, pentru că, din păcate, deși avem produse de foarte bună calitate, de multe ori nu le găsim pe piață și este de datoria Ministerului Agriculturii să facă toate eforturile pentru aceste produse de calitate deosebită", susține Irimescu, potrivit Agerpres.