ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Ciprian" ar putea revoluționa industria panificației, o spun specialiștii de la o stațiunea de cercetare din Timiș. Este vorba despre un soi de grâu românesc dezvoltat de aceștia.

Bogat în proteine și gluten, "Ciprian" este ingredientul principal pentru o pâine sănătoasă. A fost nevoie de 15 ani de muncă pentru a obține acest soi de grâu. Specialiștii spun că nivelul de proteine și de gluten este de două ori mai mare decât la cele obișnuite.

Soiul a fost cultivat pe aproape șapte sute de hectare. Cercetătorii și-au propus să îl exporte în străinătate, începând de anul viitor.

"În general, soiurile românești se primesc și se privesc cu o oarecare reticență, vom încerca cu niște loturi demonstrative, în Italia", spune Marinel Horablaga, director al stațiunii de cercetare Lovrin, citat de stirileprotv.ro.

Agricultorii l-au adoptat deja pe "Ciprian". O doamnă nu mai cumpăra pâine din comerț. O prepară acasă și folosește făină pură, din noul soi de grâu. Specialiștii susțin că pâinea rezistă mai multe zile, fără amelioratori artificiali, dacă faina folosită are un conținut ridicat de proteine.