ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Taxa pe ambalaje nu dă de ales producătorilor de alimente. Ca să evite blocajul, ei "fie dau faliment, fie introduc costul în preț", a declarat joi seara ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, invitat la emisiunea Prim Plan de la TVR1, moderată de Alina Stancu.

"Este nevoie de continuarea dialogurilor, pentru că altfel se ajunge la un blocaj în care producătorii au de ales: Fie dau faliment, fie introduc costul în preț. Legea este în vigoare de la 25 ianuarie și este obligația de a se plăti 2 lei pe kilogramul de ambalaj. Soluția este că ar trebui ascultați și producătorii de industrie alimentară. Producătorii solicită o nouă discuție. (...) Există riscul următor: să plătesc aceste sume și în final să nu se recicleze. Am solicitat o prorogare de o lună-două, în care să se găsească soluția cea mai bună. Decizia este la Ministerul Mediului".

În ce privește asocierea fermierilor, ministrul Agriculturii recunoaște că "una dintre piedicile puse fermierilor români este că, în cazul în care ei se asociază, sunt dublu impozitați. Acest lucru s-ar putea reglementa. Legea cooperației este în Parlament, cea cu asociațiile ar putea veni la fel de repede. Chiar marți am semnat. Aștept de la Ministerul Finanțelor facilități fiscale care să le reducă la jumătate pe cele pe care trebuie să le plătească acum fermierul care vrea să se asocieze".