ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au respectat planul de afaceri, au făcut achizițiile pe care le aveau prevăzute în acesta și când să zică "Doamne ajută” că și-au modernizat afacerea agricolă, s-au pomenit cu înștiințare de la AFIR că trebuie să returneze banii europeni…nerambursabili! Motivul: invocarea "condițiilor artificiale”, neregulă sancționată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale foarte drastic, până la returnarea integrală a sumelor primite de la UE.

Fermierii români reprezentați de Federația Națională Pro Agro ripostează față de această situație printr-o scrisoare deschisă, potrivit Agrointel: ”Motivul este atitudinea reprezentantului Comisiei Europene prin care fermierul român este prezentat a fi vinovat de la depunerea proiectului. Comisia Europeană combate neregulile în alte state europene prin seminarii, iar în România laudă angajații A.F.I.R. pentru introducerea în ghid de condiții artificiale draconice”.

În aceeași scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Achim Irimescu, fermierii cer și demisia din AFIR a angajaților care au elaborat Ghidul. Și ministrul se declară revoltat, potrivit www.agrointel.ro: ”S-a ajuns în situații care pe mine nu mă mulțumesc deloc și pe nici un producător care după ultima plată la un proiect a fost atenționat că sunt condiții artificiale și efectiv s-a ajuns la situații disperate. Sunt oameni pe cale să se sinucidă, sunt sume de 500.000 de euro, un milion de euro în discuție și sperăm să evităm astfel de situații și am convenit de principiu să mai discutăm o dată despre condițiile artificiale”.