ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă în 2015 s-a vorbit despre o producție record de miere în România, țara noastră fiind numărul unu în Europa, anul trecut a fost unul dezastruos.

2016 a fost cel mai slab an pentru apicultura româească din ultimii 35 de ani, sectorul confruntandu-se cu un nivel ridicat al ratei de mortalitate în randul familiilor de al­bine, datorită factorilor climaterici nefavorabili, dar și pe fondul tratării culturilor cu pes­ticide sau cu alte substanțe nocive albinelor, după cum a declarat Dănuț Puișoru, președintele sindicatului apicultorilor din România.

"În ultimii ani, la noi în țară au intervenit schimbări climaterice importante, iar fer­mierii a trebuit să adopte tehnologii de tratare a solului cu diferite substanțe, pentru a putea avea producție.  Acest lucru a avut însă un impact negativ asupra vieții albinelor și asupra calității produselor stupului", a spus acesta pentru Ziarul financiar.

"Sectorul apicol se confruntă cu probleme deosebite. Nu mai putem continua așa. Am ajuns în situația ca noi să mancăm surogat de miere și mierea noastră să fie vandută în alte țări. Copiii noștri mănancă miere cu pesticide", a mai adăugat Dănuț Puișoru.

În UE există la ora actuală aproximativ 16 milioane de stupi și 600.000 de apicultori. Cu 1,7 milioane de familii de albine, Romania deține 10% din stupii Uniunii Europene, nu­mărul apicultorilor din țară ridicandu-se la 45.000.