ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA a început urmărirea penală in rem în cazul unor subvenții de 150 de milioane de euro, care au fost plătite pentru animale care nu există.

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă, în urma unei investigaţii Digi24, cu privire la modul suspect în care Guvernul României a acordat în 2004 contractul de identificare şi înregistrare a animalelor din România.

Digi24 a descoperit, în toamna anului trecut, că în baza naţională de identificare a animalelor sunt înregistrate fictiv peste 9,5 milioane de animale. Pentru acestea, statul român a plătit subvenţii de 150 de milioane de euro către beneficiarii fictivi. 

Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor era obligatoriu pentru România, în momentul în care voia să adere la Uniunea Europeană. Prin SNIIA, sistemul de identificare a animalelor, se garanta că România va avea în permanenţă o evidenţă a naşterilor, a deceselor, a vânzărilor şi a sacrificărilor de animale din ferme sau din gospodării. Dar SNIIA s-a dovedit o afacere bănoasă pentru o singură firmă şi a produs statului o gaură neagră. În 10 ani, sistemul a înghiţit, ilegal, peste 163 de milioane de euro.

„S-a heckărit sistemul pur şi simplu. Au intrat în sistemul informatic”, spune deputatul PSD Liviu Harbuz, fost preşedinte al ANSVSA.

„Asta este crimă organizată. În momentul în care tu iei crotaliile şi spui că ai fermă şi tu n-ai, după care iei hârtiile de la stat... Ce rost mai are să discutăm! Asta e hoţie şi trebuie pedepsită ca atare”, consideră deputatul Nini Săpunaru, şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.