ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a spus de multe ori că plantele aud muzica. Acum, o echipă de specialişti în comportamentul plantelor şi-a dat seama că acestea simt sunetele pentru a se apăra de paraziţi.

Fermierii pot folosi semnalele acustice la care reacționează plantele pentru a le pregăti din timp pentru un atac al dăunătorilor. Rezultatul ar putea fi un nou mod de a face agricultură - cu mai puţine pierderi şi zero pesticide. Plantele simt când sunt mâncate de dăunători. Secretă substanțe iritante, dar până își fac efectul, părți din plantă sunt compromise.

Heidi Appel și Rex Cocroft, doi cercetători de la Universitatea din Missouri, au înregistrat sunetele emise de insecte când se hrănesc și au expus apoi un grup de plante la semnalele acustice pentru a le păcăli că sunt atacate. Un al doilea grup de plante, din aceeași specie, nu a primit același tratament și a fost lăsat să se descurce singure în față dăunătorilor.

În ambele grupuri s-au pus apoi omizi pentru a vedea cum răspund la atac. Plantele expuse din timp la înregistrările cu sunetul dăunătorilor au reacționat mult mai bine - secretaseră din timp cantități mari de compuși sulfuroși protectori, astfel că omizile le-au evitat.

Echipa de cercetare și-a reluat experimentele, de această dată pentru a verifica dacă plantele reacționează la orice vibrație de sunet sau doar la sunetul insectelor care le fac rău. De această dată, grupul de plante expus la sunetele insectelor nepericuloase nu a avut nici o reacție chimică, în vreme ce plantele expuse la sunetul dăunătorilor au crescut puternic concentrația de substanțe iritante. Acestea funcționează exact ca un pesticid, doar că nu prezintă nici un pericol pentru sănătate, potrivit digi24.ro.

Cercetătorii își continuă acum experimentele cu plante comerciale, precum varza de Bruxelles și guliile, pentru a vedea dacă răspunsul e același. Stimularea mecanismului de apărare al culturilor ar elimina necesitatea tratamentelor chimice.