ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este vorba despre un altoi de lubeniță cu dovleac care îi dă mai multă savoare fructului și îl face mai rezistent. În plus, producția va crește, și se va scurta timpul de coacere a lubeniței spun cei care au ales acest mod de a cultiva.

Procedeul este unul des întâlnit încă din 2000 în Europa. Asta pentru că dovleacul este mai rezistent la boli, dăunători și fluctuații de temperatură, scrie craiovaforum.ro.

Cum vremea le-a dat mari bătăi, de cap producătorilor în ultimii ani, Emilian Bănică agricultor cu ștate vechi la Dăbuleni a încercat anul trecut altoirea lubeniței cu bostan. Cum rezultatele au fost mai mult decât mulțimitoare, anul acesta a plantat pe tot terenul pe care îl deține, 10 hectare, răsadurile altoite.

„Procedeul de altoire este foarte simplu. Se taie dovleacul în diagonală, la fel ca și firul de lubeniță, în unghi de 45 de grade, și se prind cu o clemă. Apoi se prind. Pepenii sunt mai rezistenți, se coc mai repede și sunt feriți de boli sau dăunători. Cu siguranță, anul acesta vom scoate 60 de tone la hectar. Este adevărat că investiția a fost una destul de mare, undeva la 100.000 de lei, dar și producția va fi pe măsură”, a spus Emilian Bănică.

Bărbatul spune că producția este mai mare cu 30%, lubenițele sunt mai rezistente, iar gustul nu se pierde, ba mai mult sunt chiar mai dulci. Așa se face că alți doi agricultori au mers pe mâna temerarului și au plantat soiul altoit.